Szakácskabát - a séf ruhatárának a legfontosabb darabja

A ruházat és a lábbeli a szakács számára nagyon fontos. Mindenekelőtt azért vannak, hogy megvédjék a szakácsot a munkája közben. A jó minőségű szakácsruházat és lábbeli kiválasztásával megelőzheti a sérüléseket, megcsúszik vagy megégeti magát, amikor forró konyhában dolgozik. De ez nem minden. Divat, esztétika és a és a személyzet megjelenésére való odafigyelés a munkahelyen. A profi éttermek és szállodák konyhái nem engedhetik meg maguknak, hogy a szakácsok (főleg a főszakács) ne megfelelő ruházatban és lábbeliben legyenek.
A gasztronómia színvonalának emelkedése nagy hangsúlyt fektet a személyzet megjelenésére. Az archív fényképeken a a múltból, láthatjuk a híres francia séfeket és asszisztenseiket szakács egyenruhában, kötényben és magas sapkában és minden vakítóan fehér. Ez a szín a konyha tisztaságát és a séf precizitást jelképezi. Manapság számtalan szín, minta közül lehet választani, stílusok, anyagok, szabásvonalak, és minden szakács kiválaszthatja, hogy mi az, ami neki tetszik a legjobban. Ezúttal a szakácsok ruhatárának egyik legfontosabb darabját, a szakácskabátot vesszük górcső alá.
Mi az a szakácskabát?
A séfek öltözékének a legfontosabb és leglátványosabb része a szakácskabát (vagy szakácsblúz vagy -ing). Ez a ruházatának az alapvető eleme, ami a szakácsot saját magát és a munkáját jellemzi, a művészetét és az egész éttermet. Egyúttal úgy tervezték, hogy megvédje a szakács felsőtestét az égési sérülésektől vagy más sérülésektől.
A szakácskabátnak automatikusan kell hozzátartoznia a séf ruházatához, pláne a különböző gasztronómiai rendezvényeken, versenyeken, gasztrofesztiválokon, eseményeken, amikor közvetlenül a vendégek előtt szolgálják fel az ételt és egyéb reprezentatív célokból.
A klasszikus és legszélesebb körben használt szakácskabát fehér színű. De a sötét színek is előtérbe kerülnek, amint azokat az egyes szakácsok praktikusabbnak találják. Nem látni annyira rajta az igénybevételt a munka során sem az elkoszolódást (kivéve a lisztet) :) Az éttermek választhatnak, hogy a séf ruházatát a cég színeihez igazítják, vagy a szakácsok valamilyen más színhez, mintákhoz vagy a különböző szín- és szabáskombinációkhoz ragagszkodnak.
Kedvencek, mint például a betétek és a szegélyek a vállon, az ujjakon, a galléron vagy a zseben a szakácskabáttól eltérő színkombinációban. A lehetőségek végtelenek.
![]() |
Anyag
A jó minőségű szakácskabátnak szellős anyagból kell készülnie. A szakács megjelenése fontos, ahogy már említettük, de a szakácsnak szüksége van arra is, hogy szintén jól érezze magát benne. A szakácskabát a következő anyagokból készülhet:
100% pamutból készült szakácskabátok: Hagyományosan kedvelt. Ezek a szakácskabátok kényelmes viseletek, és elegendő védelmet nyújtanak a szakácsnak a munka során. A pamut azonban gyűrődik (vasalni kell) és kevésbé izzadságszívó.
Polipamut szakácskabátok: Ez a pamut és a poliészter keveréke. A leggyakoribb arány 65% poliészter, 35% pamut, de más arányokat is használnak. A poliészternek köszönhetően a kabátok nedvszívóbbak, kevésbé gyűrődnek, kereskedelmi célokra alkalmasak, ugyanakkor kellően védi a szakácsot, amikor dolgozik. Nem kell aggódnia, hogy a poliésztertartalmú pamutot kényelmetlen lesz viselni. A legmodernebb szövetgyártási technológiáknak köszönhetően még ezek a szakácskabátok is nagyon kényelmesek.
Mikroszálas szakácskabátok: A jelenlegi szenzáció. Az úgynevezett mikroszálas, amely egy nagyon finom szintetikus fonal. A mostani szakácsok kedvenc alapanyaga, mivel a mikroszálas szakácskabát extra könnyű, a szakács szó szerint nem érzi, hogy bármit is viselne. Gyűrődésmentes, és nem kell vasalni. Vízálló is lehet, és a szakács szárazon és szagtalanul hordhatja egy zsúfolt műszak alatt, még a legforróbb konyhában is. Mindezen előnyei mellett a szakácskabát továbbra is elegáns és alkalmas reklámcélú viseletként is.
Tencel szakácskabát eukaliptusz rostból : Újdonság a piacon. Az alapanyaga a Tencel szerves rostszálak előállításához használt faanyag a gyorsan növő eukaliptuszfákból, amelyeket peszticidek és műtrágyák használata nélkül, ültetvényeken termesztenek. Ez biztosítja a felesleges nedvesség hibátlan elpárolgását, segít fenntartani az optimális testhőmérsékletet és kiváló kényelmet biztosít. Az anyag puha és kellemes tapintású, és nem veszti el a tulajdonságait még több mosás után is. Viseléskor érezni a hűsítő hatást és szagcsökkenés. Kifejezetten szakácskabátok gyártására szánt anyag :)
Hálózat: A szakácskabát kiegészíthető hálós anyaggal, hogy kiemelje a könnyű viselést és a kényelmet. munka közben. A szellőző háló a teljes hátrészre vagy csak egy részére helyezhető, vagy akár a hónaljra is. Ez a légáteresztő anyag a szakácskabátba simul, és szabad szemmel nem látható (ne úgy elképzelje el, mint egy csúnya perforált szövetet :). A szakácskabát akár teljes egészében hálóból is készülhet.
A háló helyett egyes szakácskabátok egyszerűen csak légáteresztő lyukakkal (különösen a hónaljban) készülnek.
Gombok a szakácskabáton vs. szegecsek
A szakácskabátok gombos vagy patent záródásúak. praktikus patentekkel, így könnyen felvehetők.
A gombok a szakácskabátok hagyományos kiegészítői. Egy vagy két sorban vannak elhelyezve, ez alapján sorolják a szakácskabátokat az egysoros vagy a kétsorosok közé. A gombok gomba alakúak (a mandzsettagombokhoz hasonlóan). Csak a gomb felső része látható. Nagyon szépen harmonizálhatók a kabát színvilágához, és elegáns Ruhadarabbá teszik. Különböző színekben és esetleg mintával kaphatók. (dekoratív vagy szórakoztató). A gombokat mosás előtt el kell eltávolítani.
A szakácsok tudnak egy nagyszerű trükköt. Ha a kétsoros kabát elöl piszkos, csak hátrafelé gombolja, és varázspálca ütésre a szakácskabát ismét tiszta lesz :)
A patentek egyre népszerűbbek. Nem kell levenni a kabátról mosás előtt, majd visszarakni. Ugyanakkor a patentes szakácskabát elegánsnak tűnik, mert egy ilyen rögzítés általában rejtett. A szakácsruházatot gyártó vezető cégek gondoskodnak arról, hogy a szakács ne érezze a patentokat közvetlenül a testén. Ezért a kabát alá plusz szövetet varrnak, a fém és a bőr közvetlen érintkezésének megakadályozása érdekében.
![]() |
Zseb
A szakácskabátok zsebbel is kiegészíthetők - mellkasra vagy az ujjakra. Ez fokozza a szakácskabát eleganciáját, de különösen fontos a gyakorlatiassága. A szakács a zsebében tárolhatja a szükséges tárgyakat munka közben olyan apróságokat, mint a jegyzetfüzet, toll, kóstolókanál stb.
Rövid vagy hosszú ujjú?
A szakácskabát rövid vagy hosszú ujjal is készülhet. A hosszú ujjú kimondottan alkalmas reprezentációs célokra. A legtöbb szakács számára a rövid ujjú a praktikusabb választás, ha rutinszerűen forró konyhában dolgozik.
![]() |
Manapság már nem feledkezünk meg a szakács divatról, ami a hölgyeket illeti. Végtére is, elsősorban ők azok, akik nemcsak a szabadidejükben, de a munkahelyen is elegánsan akarnak kinézni. A szakácskabátok úgy lettek számukra kialakítva, hogy hangsúlyozzák alakjukat és nőiességüket. Különböző elemekkel is kiegészíthetők (hímzés, érdekes gombok, szegélyek stb.), és nőies színekben is elérhetők (főleg a rózsaszín és lila).
Hímzések a szakácskabáton
A főleg reprezentációs célokra használt szakácskabátok csodálatos befejezése. A legnépszerűbb hímzések annak a létesítménynek a logója, ahol a szakács dolgozik, valamint a szakács neve és munkaköre. Szintén gyakori, hogy különböző szervezetek logóinak hímzését adják hozzá, amelyek például szponzorálják vagy más módon támogatják a gasztronómiai ágazatban folyó munkát, vagy olyan egyesületeket, amelyek egy adott régió, állam vagy szakterület szakácsait tömörítik. A nemzeti zászló hímzése (pl. a galléron) szintén gyakori.
A hímzés elhelyezhető gyakorlatilag bárhol. A legnépszerűbb elhelyezés a bal mellkasra (a férfi szakácskabátoknál) vagy a jobb oldalon (női szakácskabátoknál), de a képzeletnek nincsenek határai. Az ujjak, a hát, a gallér vagy a mandzsetta is hímezhető.
A hímzés remek választás, mert tartós, a ruhadarab mosása nem befolyásolja annak minőségét, a hímzés nem fog károsodni a ruhadarab fehérítése vagy magas hőmérsékleten történő mosása és vasalása során.
Nos? Milyen szakácskabátot választott? Nézze meg a szakácskabátok választékát is, biztosan talál egy remek darabot :)
Copyright © 2017 Profi Vision, Ltd, Minden jog fenntartva.
Képek forrása: profikuchar.sk, egochef.com, chefworks.com
Ha tetszett ez a cikk, ossza meg a barátaival.