A híres szakácsöltözék ötösfogat - mely ruhadarabok nem hiányozhatnak a konyhából?
A szakácsruházatnak biztonságosnak és funkcionálisnak kell lennie, ugyanakkor tükröznie kell a konyha eleganciáját és stílusát
Kemény munka, forróság, strapabírás, mégis elegáns, a részletekre odafigyelő – ilyen a szakács szakma. Az öltözködésnek pedig pontosan ennek a leírásnak kell megfelelnie, így minden profi szakácsot egyszerre kell védenie és képviselnie. Mint más típusú ruházati cikkek esetében, rájuk is hatással vannak a divatirányzatoknak, sokat elárul viselőjének személyiségéről és a munkája iránti odaadásáról. Milyen darabok nem hiányozhatnak egy szakács ruházatából, és milyen kritériumoknak kell megfelelniük?
Varga Péter, séf, fotó: Keith Owen
1. A szakácskabát
A szakácskabát, a séf felsőruházata, a mester második bőre. Meg kell védenie őt a a konyha számos buktatójától, de a forró serpenyők mellett is hűtenie kell.
Ezért az anyag nagyon fontos. A pamut még mindig az egyik legnépszerűbb, bár a gyűrődés és a vasalási igénye miatt lassan kiszorítják a modernebb anyagok. Egyre népszerűbb a mikroszál, amely könnyű, szellős és nem kell vasalni. Ezenkívül vízálló és nagyszerű megoldás a háton lévő háló az extra légáteresztő képességért. Az új funkciók közé tartozik az eukaliptusz szál tencel, amely kellemesen hűsít, és az izzadással, szagokkal is megbirkózik.
A látványt tekintve manapság valóban hatalmas a választék a színek, a szabások és a rögzítési módok terén, akár a szakács, akár a szakácsnő vagy az étterem kiválasztja közülük a saját színvilágát, és a szakácskabáthoz – az egyenruhákhoz hasonlóan - hímzéssel logóval egészíti ki.
2. Szakácsnadrág
Míg sok séf szívesebben viselne rövidnadrágot a munkában, jól tudják, hogy ez nem éppen a legjobb megoldás és nem is biztonságos alternatíva. Ezért a szakács nadrágok gyártói ügyelnek arra, hogy valóban a legjobb minőségűek legyenek. kényelmes, lélegző és nedvszívó anyagból készült. A piacon már számos olyan kivitelben megtalálható, amely visszataszítja a vizet és az olajat.
A nadrágok általában kényelmes, szélesebb szabásúak rugalmas derékpánttal, hogy minden testalkathoz illeszkedjenek. Sok szakács a nadráguk által mutatják meg stílusukat, és különböző, gyakran humoros motívumokat viselnek.
3. Szakácskötény
Lehetnek hosszú - nyakig érők vagy akár rövidek - derékig érők, de mindenképpen kiegészítik a szakácsok öltözékét és egy élénk konyha dizájnjának a fontos eleme.
A kötény védőpajzsként szolgál, általában ez a ruházat legpiszkosabb része. Nagyon tartósnak kell lennie, és úgy kell elkészíteni, hogy bírja a többszöri mosást magas hőmérsékleten.
Gyakran feltűnik rajta egy étterem vagy szálloda hímzett logója, vagy kiegészítőként is pl. bőr csatok formájában, vagy zsebek különböző méretben vagy patentok. A kötény megkötésének módja például hozzájárulhat az általános stílushoz, egy aktuális trend a hosszú kötény kötése egy a háton keresztben.
4. Szakács sapka
Praktikai szempontbóla sapka megakadályozza, hogy a szakács homlokán lévő izzadság az arcára kerüljön, ugyanakkor megakadályozza, hogy a haja a levesbe essen. A végső klasszikus a magassapka, amelyeknek nagy hagyománya van és ma is használatosak. Gyakran a kötényhez és szakácskabáthoz illenek, így kialakítva a séf stílusát.
Választhat stílusos barett, siltes sapkák, hátul kötős kendők közül, valamint cool vent sapkák szellőzőhálóval.
Néhány esetben a szakácsokon még ma is megtalálhatók a hagyományos szakács kendők a nyak körül, hogy illeszkedjen a sapkához.
5. Szakácscipő
A minőségi lábbeli a alfája és omegája kell, hogy legyen minden profi számára a konyhában. Mivel ez egy buktatókkal teli környezet - a nedves padlótól a forró olajcseppeken át a leeső eszközökig, a szakács cipőjének mindenekelőtt biztonságosnak kell lennie.
Azt is tartsa szem előtt, hogy a lábai ne izzadjanak benne, óvják a csontokat és ízületeket. Röviden, nem csak a saját élettartamukat kell meghosszabbítaniuk, hanem a tulajdonosukét is :). Ezért kell keresni a professzionális tanúsítvánnyal rendelkező lábbelit, amely megfelel a legszigorúbb (és a higiénikusok által jóváhagyott) kritériumoknak.
Copyright © 2020 Profi Vision, s. r. o., Minden jog fenntartva
Fotó: Keith Owen, Giblors
Ha tetszett ez a cikk, ossza meg a barátaival.