Fenőkövek
Kategórialeírás
A legjobb konyhai kések éles pengével rendelkeznek, ezért rendszeresen élesíteni kell őket fenőkövekkel vagy késélezőkkel. A fenőkövek visszaállítják a kés természetes élességét, amelyet a rendszeres használat során elveszít. Alkalmasak tapasztalt "élezőknek", de kezdőknek is.
Használat előtt merítse vízbe a fenőkőt, vagy használhat speciális olajat az élezéshez, és simán futtassa a kés pengéjét a kövön. Nagyobb kések élezéséhez nagyobb fenőkövek vásárlását javasoljuk, amelyekkel kényelmesebb lesz dolgozni. Praktikus a fenőkő 2 oldala különböző szemcsékkel.
Kínálatunkban IVO Cutelarias, Wüsthof, Vogue vagy VICTORINOX márkájú minőségi köszörűköveket talál. A kezdő "élezők" is értékelni fogják az élezéshez szükséges eszközöket. Lásd még a fenés és az élezés közötti különbséget.
Mi a különbség a fenőkő, a késélező és a fenőacél között?A fenőkővel való fenés hatékony, de bonyolultabb módszer, de az eredmény megéri. A kést fenőkővel lehet élezni és fenni . A fenőkövek különböző méretűek, amelyeket preferenciái vagy a kés mérete alapján választhat. Felületük bizonyos szemcsézettséggel rendelkezik - finom vagy durva. Finom a normál élezéshez, durva tompa kés élezéséhez. Kínálunk fenőköveket is, amelyek egyik oldalán durva szemcsék vannak az élezéshez, a másikon pedig finom szemcsék az élezéshez vagy a kés élezésének befejezéséhez.
A fenőkőt használat előtt változó ideig kell áztatni, ez attól függ, hogy kerámia vagy normál fenőkőt használunk. Olvassa el cikkünket, ahol leírjuk a fenőkővel történő helyes élezés technikáját.
A késélező könnyebben élezhető eszköz, mint a fenőkő. A késélező lehet elektromos vagy kézi. Előre beállított szöggel rendelkeznek, normál élezéskor csak néhányszor kell áthúzni a bemetszést, finom nyomással magad felé, és a kés éles. A professzionális késélező ideális választás éttermek szakácsai számára, de hétköznapi háztartásokba is, ahol fontos a gyorsaság, a praktikum és a funkcionalitás.
A fenőacélokat főként rutin karbantartásra, élezésre és finomcsiszolásra használják. Nem segítenek, ha a kés túl tompa. Elképzelhetjük őket egyfajta reszelőnek, amely élesen tartja a kést.



Tökéletesen éles, (egy darab acélból) kovácsolt,
professzionális konyhai kések
Hogyan használjuk a fenőkövet?
A fenőköveket használat előtt be kell nedvesíteni! Ez történhet élezőolajjal, és vízzel (ez a fenőkő típusától függ). A vizes fenőköveket egy órával az alkalmazásuk előtt be kell áztatni! Ez azért szükséges, mert a nedvesség megakadályozza a kő gyors kopását, valamint a csiszolás során keletkezett por és szennyeződés kőbe ragadását.
A precíz munkához több fenőkőre van szükségünk, vagy egy kétoldalú kőre, ugyanis a durvább, alacsonyabb számozású (300-600) kövek az első fázisban, a finomabbak a második fázisban használatosak (700+).
A késélezés két fázisból áll. Míg az első fázis során kialakítjuk az új élt, addig a második fázisban a sorjázás, azaz az élben található mikroszkopikus egyenetlenségek eltávolítása a cél.
Ha szeretne többet megtudni a késélezés technikájáról, olvassa el erről szóló blogbejegyzésünket, melyet itt ér el: https://profiszakacs.hu/blog/hogyan-elezzuk-meg-a-kest-megfeleloen