Van kérdése??

Tímea tanácsot ad

+36 1 9010071
(H-P: 9:00 - 12:00 és 13:00 - 16:30)

Késélezés

Kategórialeírás

A különbség a fenés és az élezés között a következő: A fenés megőrzi az éles élt, és kiigazítja a penge mikroszkopikus fogazatait és repedéseit, de nem távolítja el az acélt. Ezt gyakran megteheti, akár minden használat után is. Az élezés bonyolultabb, az acélt eltávolítja és új élt hoz létre, ezért célszerű csak egyszer, legfeljebb évente kétszer elvégezni. Ha jó állapotban tartja késeit, és rendszeresen élezi azokat, elkerülheti, hogy gyakrabban kell élesítenie őket.

Számos módja van a kések élesnek tartására. A legegyszerűbb módja egy kézi vagy elektromos  élező beszerzése. A köszörűk előre beállított élezési szögekkel rendelkeznek, így elég néhányszor magunk felé húzni a kést a bevágáson keresztül.

A konyhában elengedhetetlen az éles kések használata, hiszen az éles késekkel nem csak időt spórolhatunk, hanem esztétikusabb tálalásokkal nyűgözhetjük le vendégeinket.

Egy másik, kissé bonyolultabb lehetőség a fenőacél. Élezéskor úgy tartod a kést, hogy az 20 fokos szöget zárjon be az acéllal, és mindkét oldalról végighúzod a kést a fenőacélon.

És végül, a tapasztaltabb "élezők" számára vannak fenőkövek. Használat előtt merítse vízbe a fenőkőt, majd mindkét oldalról sima mozdulatokkal húzza át a pengét.

Ebben a cikkben részletesebb információkat talál a kések élezéséről.

Tökéletesen éles, (egy darab acélból) kovácsolt, 

professzionális konyhai kések

Sorrendbe állítani:
Legkelendőbb
Legolcsóbb
Legdrágább
Legújabb
Eredmények megjelenítése 1-től 18-ig 74 találatból.

Fenés vagy élezés?


A fenés és az élezés közötti különbség a következő:

Fenés: a fenés élesen tartja a pengét és kiegyenlíti a mikroszkopikus fogakat és repedéseket a pengén, de nem távolítja el az acélt, ezért gyakran, akár minden használat után is elvégezhető.

Élezés: az élezés bonyolultabb, hiszen az acél eltávolítása és az új él létrehozása a cél, ezért évente legfeljebb egyszer vagy kétszer kell elvégezni. Ha a késeket jó állapotban tartja és rendszeresen feni, elkerülheti, hogy gyakrabban kelljen élezni őket.
A kések élesen tartása

A késeket többféleképpen is élesen tarthatja. A legegyszerűbb, ha beszerez egy kézi vagy elektromos élezőt. A késélezőgépek előre beállított csiszolási szögekkel rendelkeznek, így csak annyit kell tennie, hogy néhányszor végighúzza a kést a bevágáson maga felé.

Egy másik, kissé trükkösebb lehetőség a célpont. Élezéskor a kést úgy kell tartani, hogy az 20 fokos szöget zárjon be a fenőkővel, és a kést mindkét oldalról végig kell futtatni a fenőkövön.
Végül pedig a tapasztaltabb "élezők" számára léteznek fenőkövek. Használat előtt a fenőkövet vízbe mártjuk, majd a kés pengéjét mindkét oldalról egyenletes mozdulatokkal végigsimítjuk rajta.

A késélezéssel kapcsolatos részletesebb információkért lásd ezt a cikket.

A gyártók és beszállítók évek óta tesztelték

Megjeleníteni az összes gyártót