Késélező eszközök
Kategórialeírás
A kések gondozása magában foglalja a rendszeres élezést és fenést is.
A különbség a fenés és az élezés között a következő: A fenés megőrzi az éles élt, és kiigazítja a penge mikroszkopikus fogazatait és repedéseit, de nem távolítja el az acélt. Ezt gyakran megteheti, akár minden használat után is. Az élezés bonyolultabb, az acélt eltávolítja és új élt hoz létre, ezért célszerű csak egyszer, legfeljebb évente kétszer elvégezni. Ha jó állapotban tartja késeit, és rendszeresen élezi azokat, elkerülheti, hogy gyakrabban kell élesítenie őket.
Számos módja van a kések élesnek tartására. A legegyszerűbb módja egy kézi vagy elektromos élező beszerzése. A köszörűk előre beállított élezési szögekkel rendelkeznek, így elég néhányszor magunk felé húzni a kést a bevágáson keresztül.
A konyhában elengedhetetlen az éles kések használata, hiszen az éles késekkel nem csak időt spórolhatunk, hanem esztétikusabb tálalásokkal nyűgözhetjük le vendégeinket.
Egy másik, kissé bonyolultabb lehetőség a fenőacél. Élezéskor úgy tartod a kést, hogy az 20 fokos szöget zárjon be az acéllal, és mindkét oldalról végighúzod a kést a fenőacélon.
És végül, a tapasztaltabb "élezők" számára vannak fenőkövek. Használat előtt merítse vízbe a fenőkőt, majd mindkét oldalról sima mozdulatokkal húzza át a pengét.
Ebben a cikkben részletesebb információkat talál a kések élezéséről.
Tökéletesen éles, (egy darab acélból) kovácsolt,
professzionális konyhai kések
-
Fenőkő készletek, késélező szettek (4)
-
Késélezők (28)
-
Fenőkövek (12)
-
Gyémánt késélezők (13)
-
Fenőacélok, késélező rudak (37)