Fenőacélok
Kategórialeírás
A fenőacélok segítenek abban, hogy a kés éles maradjon a mindennapi használat során. A fenőacél nem fog működni, ha nagyon tompa a kés, akkor fenőkőhöz, kézi vagy elektromos késélezőhöz kell nyúlni.
A fenőaél egyfajta reszelő, amelynek lehet acél, kerámia vagy gyémánt kezelése. A fogantyú általában műanyag, fém vagy fa. Válassza ki a penge hosszát a kés hosszának megfelelően, a leghosszabbat a nagy szakácskésekhez vagy a henteskésekhez használják.
Fenőacéllal való élezéskor a kést tartsa megfelelő szögben, ami alapértelmezés szerint 20 fok (a szög speciális késekkel változhat). A kést a kés állapotától függően többször áthúza az acélon egyik oldalról és a másikról. Néha 5, máskor 20 mozdulatra lesz szüksége. A fenőcéllal való élezés után mossa le a kést vízzel, majd törölje le egy ronggyal, hogy az élezés után eltávolítsa a szennyeződéseket.



Tökéletesen éles, (egy darab acélból) kovácsolt,
professzionális konyhai kések
A fenőacél használata:
Az élezővel történő élezés során tartsa a kést a megfelelő szögben, ami alapesetben 20 fokos (a szög speciális kések esetén változhat). A kés állapotától függően mindkét oldalról többször futtassa át a kést a fenőacélon. Ez sokszor változhat, hiszen előfordul, hogy 5 mozdulat elég, de sokszor akár 20 mozdulatra is szükség lehet. A fenőacéllal történő élezés után mossa le a kést vízzel, és törölje át egy törlőkendővel, hogy eltávolítsa az élezés után visszamaradt szennyeződéseket.