Divat a konyhában: milyen szakácskabátok a menők a szakácsok körében?
Bemutatjuk a konyhában uralkodó trendeket. Milyen színek és anyagok a legnépszerűbbek manapság?
A fehér szín elválaszthatatlanul összefügg a szakácsokkal - a szakácsok mindig is büszkék voltak a konyhájukban a fehér szakácskabátjukra (felsőruházat), nadrágjukra, kötényükre és a magas szakácssapkájukban.A fehér szín a tisztaságot, a precizitást, a minőséget képviseli és így a szakács ÚRNAK - ápoltnak, vasaltnak és TISZTA fehérben kellett lennie.
Továbbá manapság a szakácsmesterség megőrizte az elegancia divatját, szakembereket látunk nyilvános eseményeken vagy a TV-ben tip-top öltözékben, különböző színű, mintájú, szabású és anyagú szakácskabátba öltöztetve.
A cikk megtanulod
- Mely színek és anyagok trendik manapság?
- Miért szeretik a séfek az "őrült" szakácskabátokat?
- Hogyan lehet egy szakácskabátot stílusosan begombolni?
Melyik szín a menő?
A fehér már egy kicsit megfakult, és a hatalmas színválaszték ellenére egy kiemelkedik a többi szín közül .A legnépszerűbb a szakácsok körében ma a fekete. Bár a pizzamesterek gyakorlati okokból, akik folyamatosan liszttel dolgoznak, hűek maradnak a klasszikus fehérhez. Emellett a versenyeken és más nyilvános rendezvényeken a szakácsok általában hűségesek maradnak a fehér szakácskabáthoz.
A színgazdagság a konyhába is megérkezett. A fent említett fekete- bordó, bézs színeken kívül a szürke és egyre népszerűbb a farmer.
Több nagyobb étterem a cégük színeihez igazodó, egyedi szakácskabátokat szereznek be. Amelyek összeillenek a szakács köténnyel és a sapkával.
Ma már a szakácshölgyek is bő választékból válogathatnak, a hölgyek gyakran a rózsaszín árnyalataihoz nyúlnak .Ugyanakkor a női szakácskabátok szabása a női alakhoz igazodik vagy akár egy kicsit hosszabb is egy tunika stílusában.
Nincs hiány a különböző fergetegesen vicces "őrült" mintákból, amelyek különösen a fiatal szakácsok körében népszerűek, pl. koponyák, sütik, konyhai eszközök, terepszínű minta. Főleg a kollégák szórakoztatása miatt hordják, hogy egy kis szórakozást és könnyedséget vigyenek a kemény konyhai munkába.
Az anyagokkal kapcsolatos új trendek
A szakács szakma igényes és veszélyes, ezért a ruházatnak majdnem a második bőrének kellene lennie, hogy védelmet nyújtson a konyha forró és éles veszélyeitől. A kedvenc még mindig a 100 % pamut szakácskabát, amelynek van néhány hátránya. Gyűrődik és kevésbé izzadságelnyelő.
A mostani sláger a mikroszálas, ami egy nagyon finom szintetikus fonal. Egy ilyen szakácskabát extra könnyű, nem gyűrődik és nem kell vasalni. Lehet vízálló is és a szakács szárazon és szagmentesen marad benne az igényes műszak alatt még a legforróbb konyhában is. Kiegészülve egy praktikus és kellemes hálóval a hátoldalon, ez napjaink igazán "menő" trendje.
Újdonság a piacon a Tencel eukaliptusz szálból készült szakácskabátok. A gyorsan növő eukaliptuszfák rostjaiból nyerik, amelyeket növényvédő szerek és műtrágyák használata nélkül termesztenek. Ez biztosítja a felesleges nedvesség hibátlan elpárolgását, és segít fenntartani az optimális testhőmérsékletet. Az anyag puha és kellemes tapintású, és nem veszti el a tulajdonságait, több mosás után is megmaradnak. Kellemesen lehűti a szakácsot, és megbirkózik még az izzadsággal és a szagokkal is.
Két sor vagy egy?
A múltban szakácskabátok egyértelműen speciális gombokkal voltak rögzítve. Az utóbbi időben népszerűvé váltak a praktikus patentok is, amelyeket mosás előtt nem kell fáradságosan leszedni. Jelenleg pedig a klasszikus inghez hasonlóan cipzáras szakácskabátoknak, vagy a középen egysoros rögzítésű szakácskabátok is dizájntrendnek számítanak.
Az, hogy egy szakács egysoros vagy kétsoros rondont választ, hogy a gombokat vagy a csapokat részesíti előnyben, gyakran a saját stílusától és ízlésétől függ. A gyártók itt is haladnak a korral a patentokat úgy varrják be, hogy azok láthatatlanok legyenek, ugyanakkor ne érjenek hozzá a szakács testéhez. A funkcionalitás tehát kéz a kézben jár az esztétikával és a személyes preferenciával.
"Süss te, süss te holdacska, tű a cérnám forgassa."
Egyre inkább népszerű a gépi hímzés, amely elsősorban reprezentációs célokra alkalmas. Leggyakrabban a cég logójának, a séf nevének és beosztásának hímzései, vagy a szponzorok, partnerek vagy szakszervezetek logói (amit a séf az adott pillanatban képvisel).
Bár a hímzés gyakorlatilag bárhol elhelyezhető, a férfiak inkább a bal mellkasra helyezik, a nők a jobbra. A hímzés gyakran megtalálható az ujjakon, a galléron vagy a mandzsettán.
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., Minden jog fenntartva
Szerző: Pofiszakacs.hu
A kép forrása: Giblor's, EgoChef, ChefWorks
Ha tetszett a cikk, ossza meg bátran a barátaival.