Mire van szüksége egy igazi szakácsnak?
Szakácsként a konyhájában úgy szeretné érezni magát, mint egy profi étteremben? Ezek nélkül az eszközök nélkül nem megy!
Bár a vasárnapi ebédhez beszerezte az egészséges, jó minőségű alapanyagokat, de még a legjobb házvezetőnő (vagy a főzni készülő fickó a háztartásban) sem tud ízletes ételt készíteni a családjának vagy barátainak alapvető konyhai eszközök és használati tárgyak nélkül. Nélkülük főzni, sütni vagy más módon ételt készíteni egy profi sem tudna.
Csukja be a szemét és képzeljen el egy szakácsot.Fogadjunk, hogy a a képzeletében egy magas, fehér szakácssapka van a fején, szakácskötényt visel, kezében fakanalat tart. Lehet, hogy a mellkasára van tűzve az "aranykonyha rendje" is. De a valóság más. Ez nem minden, ami egy megfelelő szakács munkájához elegendő.
Mire van szüksége egy jó szakácsnak?
Kezdjük a ruhákkal. Egy séf, aki egy csúcsétteremben dolgozik vagy egy jól ismert szállodában és ápolatlan? Ez egyszerűen szóba se jöhet! A jó minőségű szakácsruházat és lábbeli elengedhetetlen. Ebben a séf nem csak profinak tűnik, de ugyanakkor kényelmes és biztonságos egy megterhelő műszak alatt.
Egy igazi szakácsnak szüksége van minőségi csúszásmentes szakácscipőre, kényelmes szakácsnadrágra, megfelelő szakácskötényre, sapkára, esetleg nyaksálra. Egy jól ismert szakácskabát kiváló minőségű anyagból, szintén nagy segítségünkre lehet, más néven szakácsblúz vagy -ing. A szakács szakmaiságát a szakácskabáton vagy kötényen lévő hímzés hangsúlyozza, pl. név, munkakör vagy a szakács neve és annak a létesítménynek a logója, ahol dolgozik.
A legfontosabb dolog a minőségi kés
Most már jól néz ki a szakács. De főznie is kell :) Egy mesébe illő kés is biztosan fontos, de különösen egy minőségi szakácskéskészlet nem hiányozhat a felszereléséből.
Az alapok egy klasszikus szakács kés egy minőségi márkától (a nagy késgyártó cégeket ajánljuk, például a portugál IVO Cutelarias vagy a németországi Soligenben működő Wusthof), amelyeknek különböző hosszúságú lehet a pengéje. Megkülönböztethető arról, hogy halfej alakú. Más fontos késtípusok, amelyek nélkül könnyen lehet, hogy egy professzionális konyhában a halak elkészítéséhez használt filézőkés, a kenyérvágó kés, a nyárs és a csontozókés szükségesek lesznek. Továbbá nem szabad elfelejteni a kést a gyümölcsök és zöldségek hámozásához, és a bárdot a csontok vágásához. A séfek, hogy a munkájuk könnyebb legyen elektromos késeket és egyéb speciális szerszámokat használnak (például "szeletelő"kések gyümölcsszeleteléshez vagy a világhírű japán santoku kések).
A minőség fontos! Ha egyszer belekóstol a profi késsel való munkába, az összes régi, nem praktikus "bicska" egyenesen a szemétbe kerül! :) Ne feledje, hogy vigyázzon a késeire, rendszeresen élezze meg őket, és ne mossa őket mosogatógépben. Olvasson többet erről, hogyan kell megfelelően ápolni a minőségi konyhakéseket, vagy hogyan kell megfelelően élezni és fenni egy professzionális szakácskést.
Kétségtelenül egy hivatásos szakácsnak, a késeken és ruhákon kívül, mindenképpen szüksége van a következőkre minőségi késélező, húsvilla, és forgatólapát. Ha mindez megvan a konyhában, akkor elkezdheti a professzionális ételek készítését otthon. Természetesen ne feledkezzem meg az edényekről, serpenyőkről, tálakról, vágódeszkákról és egyéb konyhai eszközökről. Nélkülük nagyon nehéz. A fakanál nélkül is :)