FLAMBÍROZÁS - a tűz, ami az ételeket különlegessé teszi
Hasonlóan a gratináláshoz, a flambírozást is (a fr. flamber - égetni) a kész ételek befejezéseként használják. Ez abból áll, hogy alkoholt öntünk rájuk, amit aztán meggyújtunk. Az így befejezett étel kevesebb zsírt tartalmaz, és a karamellizálódás által a cukor az alkoholban enyhén édes pörkölt ízzel gazdagodik. Azonban, köztünk szólva - a a flambírozás különlegességének a legnagyobb titka a vizuális hatás :)
A flambírozás pontos menetét, fontos alapelveit és szuper tippjeit mutatjuk be.
Hogyan flambírozzunk?
Az eljárás a következő. Vegye le a serpenyőt a kész étellel együtt a tűzhelyről és öntsük le az ételt alkohollal (max. 3 dcl). Ha ha desszerteket flambírozunk, melegítsük fel az alkoholt körülbelül 50 °C-ra, majd kenjük át vele az ételt és tegyük vissza a serpenyőbe. Gyújtsa meg a felszabaduló gőzt egy hosszú konyhai öngyújtóval.A meggyújtás után emelje fel a serpenyőt és óvatosan forgassa meg. A láng elkezd mozogni.
A láng méretét beállíthatja az óvatos rázással, vagy a mártás mennyiségének a szabályozásával. Több rázás és kevesebb szósz = nagyobb láng. 15-40 másodperc alatt az összes alkoholnak el kell párolognia és a láng kialszik. Szükség esetén egy fedővel teljesen eloltható.
Flambírozhat steakeket, halat, desszerteket, palacsintát,fagylaltot vagy gyümölcsöt.
A legfontosabb, hogy ne égesse meg magát
A legjobb flambírozási élmény és íz érdekében követendő irányelvek:
- Mindent előre készítsen elő - flambírozás közben erre már nem lesz ideje.
- Alapvetően forró vagy meleg ételeket flambírozzon - a hideg ételek nem gyulladnak meg.
- Az ételek felöntéséhez lehetőleg 40%-os alkoholt használjon (vodka, rum, konyak, brandy, whisky, gyümölcslikőrök...).
- Az alkohol típusát a flambírozott étel típusához igazítsa (desszertekhez rum vagy likőr, húsokhoz például whisky)
- Ne flambírozzon túl jellegzetes ételeket - aromájuk elnyomná az alkohol szagát.
- Alkoholt öntése történjen kanállal vagy pohárral (nem üvegből!), és ne vigyük túlzásba - ha túl sokat teszünk bele, az étel megég.
- Csak a gőzök fognak égni, nem az alkohol.
- Gondoljon a biztonságra! A flambírozáshoz mélyebb, rozsdamentes acélból készült serpenyőt használjon, hosszabb nyéllel. Öntse az alkoholt egy nem túl forró serpenyőbe (a flambírozás előtt vegyük le a serpenyőt a tűzhelyről).
Egy tipp a végére, amivel sziprokázni fog :)
Ha flambírozott étel élvezetének szeretné magát átadni, aminek a fiom ropogós a kérge, de a fent leírt folyamat bonyolultnak tűnik, próbálja ki a flambírozó pisztolyt. Használata tökéletesen egyszerű, és bármilyen esetben nagyra fogja értékelni, ahol a lehető legkisebb mértékben kell a tüzet használni – a cukrászsüteményeknél, sajtok gratinálása, zöldségek sütése vagy finom ropogósra sült steakek kérgének a készítése során.
Ha tetszett ez a cikk, ossza meg a barátaival.
Copyright © 2019 Profi Vision, Ltd, Minden jog fenntartva
Author: Profiszakacs.hu
Képek forrása: istockphoto.com