Amikor Kína határozza meg a trendeket - tanuljon meg a kínai orvoslás szabályai szerint főzni
<>
Egy Kínában élő szlovák szakács összefoglalta az öt elvet, amelyek alapján főznek és esznek Kínában.
Bár a hagyományos kínai orvoslást a mi országainkban még mindig nagyon egzotikus dolognak tarják, valahogy tiszteletet és bizalmat ébreszt. Évszázadok óta kipróbált és bevált, ami nagyon mélyen gyökerezik a kínaiakban. Ez az életük része, az életmódjuk és az étkezési szokásaik. A szlovák séf Tomáš Chilý, aki Kínában dolgozik Chef de Cuisine-ként a Kempinski szálloda és étteremhálózatban. Annak ellenére, hogy 75 fős személyzetet irányított és a saját tapasztalatát és tehetségét hozta a munkához, meg kellett tanulnia a régi kínai szabályok elvei alapján dolgozni és alkotni. A kínaiak tudják, hogy az ételek és az étrend hatékonyan segíthet a különféle betegségeken.
1. Az egyensúlynak meg kell lennie. Még a tányéron is.
Egy régi kínai közmondás szerint: "Savanyú, édes, keserű vagy csípős: mindent meg kell kóstolni." Tomáš Chilý. "Van egy új trend a táplálkozásunkban, amely szerint a zsírokat vagy szénhidrátokat kiemelik, vagy az emberek megpróbálnak diéta szerint, csak egyetlen ételfajtát fogyasztani. Kínában vagy általában keleten ilyesmi nem lehetséges. Mert az a céljuk, hogy egyensúlyt teremtsenek a szervezetben, " magyarázza a séf. A kínaiaknak ezért tápláló és változatos ételeket kell összeállítaniuk.
2. A "forró" és a "hideg" ételek megkülönböztetése
A séf azt mondja, hogy a hagyományos kínai orvoslás azt tanácsolja, hogy a fázásra hajlamos emberek több "meleg" ételt fogyasszanak és fűszert. Ezek közé tartozik például a gyömbér, chili, fahéj, kurkuma, szerecsendióval, zöldhagymával vagy dióval. Ezzel szemben azok, akiknek gyakran van melegük, főleg "hideg" ételeket kellene enniük, például menta, citruszfélék, tej, saláta, uborka vagy paradicsom.
3. Az ételnek bővelkedni kell a színekben
Kiegyensúlyozottság és harmónia a a főzésnek nemcsak az étel egyes összetevőinek, például a cukroknak a kiválasztásából kell állnia, zsírok vagy fehérjék, a színek is fontos szerepet játszanak. Éppen a sokféleségük miatt elérhetjük az egyensúlyt. "Színek a különböző élelmiszerek különböző fitokémiai anyagokat tartalmaznak, amelyeknek sajátos egészségügyi hatásaik vannak. Például a piros paradicsom, paprika vagy dinnye likopint tartalmaz, ami segít megelőzni a rákot. Narancssárga vagy sárga gyümölcsök, például például sárgarépa vagy sárgabarack, béta-karotint tartalmaznak, amely csökkenti a rák és a szívbetegségek kockázatát. Az olyan fehér ételek, mint a hagyma vagy a fokhagyma, sok szulfidot tartalmaznak, amelyek javítják az immunitást és harcolnak a szervezetben lévő káros baktériumok ellen", mondja Tomas Chilý.
4. Nyersen, mértékkel
Ha valaki egy könnyű ebédre vágyik nálunk, salátát kér. Kínában azonban egy ilyen kijelentést nem fogadnának megértéssel. "A hagyományos kínai orvoslás azt ajánlja, hogy a nyers hideg ételeket, például a salátákat mértékkel fogyasszuk, mert ezek megterhelőek az emésztés számára. Ezzel szemben a főtt az ételek hasznosak mindenkinek, aki legyengült állapotban van, mert a főzés segít felszabadítani a tápanyagokat és megkönnyíti a felszívódásukat. A legjobb, ha a hideg és meleg ételeket kombináljuk, hogy megtaláljuk az egyensúlyt", tanácsolja a séf.
5. Ne egye magát teli
"A túlzásba vitt evés olyasvalaminek számít, ami egészségtelen, ami feleslegesen tölti meg a a testet, és megterheli az emésztőszerveket,"A kínai orvoslás szerint minden, ami belül van, az kívül is megnyilvánul." tette hozzá Chily.
A kínai orvoslás szabályait követi az étrendedben? Ossza meg velünk a cikk alatti komment szekcióban.
Copyright © 2018 Profi Vision, Ltd, Minden jog fenntartva.
A képek forrása: istockphoto.com
Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel.