Afrikai harcsa - egy fehérjével teli csemege + RECEPT
Az afrikai harcsa keresett gasztronómiai csemege. Ez az ízletes hal biztosan elkápráztatja az ízlelőbimbókat, de ez még nem minden előnye. Húsminősége, alacsony zsírtartalma és magas fehérjetartalma miatt is nagyra értékelik. Branislav Michalčík a halat finom íze, könnyű emészthetősége és nagyszerű tápértéke miatt kedveli. És a harcsát különösen :) Ezért sorolta fel az összes csodálatos tulajdonságát, és azt is elárulta, hogy Szlovákiában hol tenyésztik a harcsát. És természetesen receptet is mellékelt. Tessék parancsolni :)
Az afrikai harcsa egy édesvízi ragadozó hal, amely szlovák vizeinkben is él. Ezért könnyen hozzáférhető, helyi csemege. Kiváló minőségű húsa van, és meglepő módon nem tartalmaz izomzaton belüli csontokat (mint például a ponty). Sokkal könnyebbé és biztonságosabbá teszi a csontozást, és különösen az evést :) Az afrikai harcsa húsa rózsaszínes-vöröses színű, ez a vöröses elszíneződés a főzés után elhalványul.
Az előnyei közé tartozik, hogy kiváló diétás értékeket ér el. Jellemzője a nagyon alacsony zsírtartalom (max. 4%) és a magas fehérjetartalom.
Az afrikai harcsa húsa furcsa módon nem rendelkezik a tipikus halszaggal. Ezért népszerű azok körében, akik elsősorban a szagok miatt nem hajlandók halat enni. Ez a tulajdonsága és az a tény, hogy nincsenek kis csontjai, népszerűvé teszi a harcsát a gyermekek körében (amit a szülők vagy a szakács nénik az iskolai menzán értékelnek). :)
Mint minden hal, a harcsa is gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban (amelyek csökkentik a koleszterinszintet a vérben, és hozzájárulnak a szív megfelelő működéséhez). Természetesen D-vitamint is tartalmaz, amit mindenkinek pótolnia kell, különösen télen, de lehetőleg ősztől tavaszig.
A harcsa elkészítésekor értékelni fogja, hogy a hús állaga nagyon egységes, merevebb. Ezért nagyon könnyű vele dolgozni a konyhában, nem esik szét. A hal frissen egészben vagy filére vágva is elkészíthető. Füstölhető, hűthető és akár le is fagyasztható.
És ami a legjobb, ezt a csodálatos halat Szlovákiában tenyésztik. Így könnyen és kiváló minőségben juthat hozzá. Hazánkban található Európa legnagyobb mesterséges harcsafarmja, Handlovában. A kádak vize a handlovái bányákból származik, így méreganyagoktól mentes. A harcsa 50-70 kg-os súlyig nő, Szlovákiában a tenyésztési célsúly 1 - 1,5 kg. A halat Handlovában is feldolgozzák, és hűtik, fagyasztják, füstölik, olajban, paradicsomszószban és különböző kenhető formában is megvásárolható.
Ha már csorog a nyála, akkor minél hamarabb jóllakhatezzel a csodálatos, egészséges finomsággal, és így készítse el a harcsát:
RECEPT: Grillezett afrikai harcsa zelleres céklapürével, mbarnított fagyasztva szárított pomelo és tintahal espuma
Nagyjából 4 adaghoz kell:- 600-800 g bőr nélküli afrikai harcsafilé
- 1 dcl olívaolaj
- 125 g vaj
- 1 citrom leve
- tengeri só, fehér vagy rozé bors
- POST: Az afrikai harcsát egyenlő adagokra osztjuk. Mindkét oldalát sózzuk és borsozzuk. Melegítsünk fel a grillsütőt, tegyünk bele olívaolajat, és pirítsuk meg a harcsát mindkét oldalán aranybarnára (kb. 4 perc mindkét oldalon). Csökkentse a hőfokot alacsonyra, adja hozzá a vajat, és lassan pirítsa meg a harcsát mindkét oldalán. Locsoljuk meg citromlével, és tálaljuk.
<
MUNKAFOLYAMAT:
- 0,5 kg zeller
- 0,7 kg cékla frissen
- tej
- 0,2 dcl tejszín 33%
- vaj
- tengeri só, fehér vagy rózsabors, citrom
- Elkészítés: Tisztítsa meg alaposan a zellert, vágja kockákra, és tegye főzni sós tejben, hogy szép fehér legyen. Használhatja a termomixet 70 °C-on. Ez lehetővé teszi, hogy a zöldségek megőrizzék vitaminjaikat és gyönyörű színüket. A félig megfőzött zellert lecsepegtetjük, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott céklát, és vízben puhára főzzük. Lecsepegtetjük, keverőgépbe tesszük, hozzáadjuk a felmelegített tejszínt, amelyben a vajat megolvasztottuk, simára keverjük, majd sóval, borssal és citromlével ízesítjük.
MARINÁLT POMELO:
- 100 g fagyasztva szárított pomelo (szárított)
- 3 evőkanál méz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 lime leve, csipet só
- MEGFŐZÉS: A pomelót célszerű előre elkészíteni. A szárított pomelót vágjuk apró kockákra vagy szeletekre. Egy tálban keverjük össze a mézet, az olívaolajat, egy csipet sót és a lime levét. Adjuk hozzá a pomelót, keverjük össze alaposan, és hagyjuk pácolódni 1-2 napig.
TINTAHAL ESPUMA:
- 2 dcl tejszín 33%
- 3 dcl tej 3,5%
- hidegen oldódó zselatin 0,05 g
- 1 evőkanál tintahal tinta
- tengeri só
- MUNKAFOLYAMAT:Keverjük össze az összes hozzávalót, tegyük egy vizes palack 0,5 l, jól zárja le és már tálalhatja is.
A receptet és az infókat Branislav Michalcik készítette:
Braňo Levoča szülötte, aki néhány éve Szepesújfalun él. A konyhában kezdett dolgozni, amikor 15 éves volt. Már gyerekkorában tudta, hogy mi akar lenni - fiatal korától kezdve szakácskönyveket és magazinokat nézegetett, és kipróbálta a főzést. Az iskola elvégzése után az olaszországi Piacenzában dolgozott. Később szakácsként dolgozott Léván, a Szlovák Paradicsomban és a Levoča Valley Resortban. Ő azonban úgy döntött, hogy a saját útját járja. Meglévő éttermek keresik meg segítségért, de új létesítmények is megkeresik, amelyek számára koncepciót készít. Emellett a Bidfood cég számára tanácsadási és képzési tevékenységet is végez Szlovákia-szerte.
A gasztronómiában nem akar megállni, hanem haladni és folyamatosan képezni magát. Példaképe minden olyan képzett szakács, aki motiválja és inspirálja őt. Szereti a friss, illatos és színes alapanyagokat és fűszernövényeket, és lenyűgözik az új ízek és merész kombinációk. A főzés a szenvedélye.
Szabadidejét szeretett családjának - feleségének és kislányának, Noeminek - szenteli. Sok ötlete és terve van a jövőre nézve, amin dolgozik, de ezeket még nem árulja el nekünk :) Kíváncsiak vagyunk, és drukkolunk neki!
Ha tetszik a recept, nyugodtan ossza meg a barátaival.
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., Minden jog fenntartva.
Fotó: B archívum B. M., sumcekomega.sk, istockphoto.com