Főzzön szenvedéllyel, ezek az ízletes afrodiziákumok a segítségére lesznek
Keltse fel a szerelem iránti étvágyát a szexi összetevők megfelelő kiválasztásával.
Gyengéd, csiklandós, forró, szeretetteljes - ilyennek kéne lennie a szerelmével töltött Valentin-napi estének. Ha nem használja ki az éttermi ajánlatokat egy kész romantikus vacsorára, akkor a szerelmi vágy ízeit otthon is megteremtheti. Garantáltan már most is van néhány afrodiziákum a hűtőszekrényében vagy az éléskamrájában, amelyeket belevarázsolhatja a szerelmesek napján felszolgált ételekbe.
"Az afrodiziákumok olyan anyagok, amelyek jobb véráramlást biztosítanak a nemi szervekben, növelik a nitrogén-oxidot, sőt egyesek közvetve még a férfi hormon, a tesztoszteron és a női hormon, az ösztrogén termelését is serkentik, így növelve a libidót" - magyarázza a séf Branislav Michalcik, hozzátéve, hogy az élelmiszerekben található afrodiziákumok elősegítik a szexuális vágyat, a szenvedélyt, és sok embernél a jobb erekcióra is hatással van.
Az afrodiziákumok sztárjai között garantáltan a tenger gyümölcsei, elsősorban az osztriga és néhány halfajta. Még a klasszikus lazac is, a benne lévő 3 omega zsírsavval és a rengeteg vitaminnal, képes szenvedélyet gerjeszteni.
A szív alakú és szerelemszínű gyümölcsök - eper és alma, gránátalma és füge - szintén csiklandozzák az érzékeket, és izgalmas pillanatokat idéznek elő. A papaya, az ananász és a gyömbér is hasonló párkeresők, a chili paprikák pedig a partnerek közötti forróságot hevítik fel.
Az afrodiziákumok közé tartoznak olyan összetevők is, amelyek nem annyira csábítóak, de hozzájárulhatnak az intim pillanatokhoz: brokkoli, zellerszár, fokhagyma és hagyma.
Fűszerezze meg a kapcsolatát
Klisének hangozhat, de a fűszerek helyes megválasztása valóban segíthet abban, hogy a kapcsolata izgalmasabb legyen. A Valentin-napi vacsora elkészítésekor használjon fahéjat, édesgyökeret, bazsalikomot, sáfrányt, szerecsendiót vagy kakaót, és ne feledkezzen meg a bazsalikomról sem.
Naná, hogy csokoládé vagy méz nem elég a Valentin-napon - a szenvedélyes éjszaka nem csak abból áll, hogy tányérról eszik őket. Egy pohár vörös bor vagy egy csésze minőségi kávé - minden cseppben afrodiziákum van, ezért inkább a minőségre, mint a mennyiségre adjunk.
A szexi konyhai segítők között nem utolsósorban a dió és a diófélék. "A legnagyobb afrodiziákum hatású a mandula, a fenyőmag, a pisztácia és a mi diónk" - teszi hozzá Branislav Michalčík.
Receptek romantikus hangulatban
Receptek romantikus hangulatban Merítsen ihletet Branislav Michalčík séf receptjeiből. A megfelelő hangulat megteremtéséhez a lehető legtöbb afrodiziákumot tartalmazó ételt használt fel.Előétel: Lazac steak avokádópasztával és kaviárral, sáfrányos vajas gratinált bagettel
Hozzávalók:
150 g hűtött, bőr nélküli lazac, 1/2 citrom, 1 avokádó, 60 g sótlan pisztácia, 80 g zellerszár, 80 g vaj, 0,5 g őrölt sáfrány, egy szál friss kapor, tengeri só, őrölt fehér bors, 1 francia bagett, ribizli a díszítéshez
Elkészítés: A lazacot a sós pisztáciával, a zellergumót, a zellert, a vajat, a sáfrányt, a friss kaprot, a tengeri sót, az őrölt fehér borsot és a ribizlit a körethez:
A pisztáciát enyhén megpirítjuk, hagyjuk kihűlni, és késsel apróra vágjuk. Vágjuk félbe az avokádót, és kanállal kanalazzuk ki. Egy tálban keverjük össze a pisztáciát, a sót és a borsot, majd villával pépesítsük simára. A lazacot szárazra paskoljuk, és késsel vékony csíkokra, majd kis kockákra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, citrommal meglocsoljuk, néhány csepp olívaolajjal és apróra vágott kaporral ízesítjük, és összeforgatjuk. A tálformákbazúzzuk össze az avokádó keveréket, majd az elkészített lazac tetejére tegyük a kaviárt.
A megpuhított vajat alaposan összekeverjük a sóval és a sáfránnyal, megkenjük vele a felszeletelt bagettet, hozzáadjuk a finomra vágott szárzellert, és a sütőben, grillfunkcióval aranybarnára sütjük.
Desszert: Forró szerelem - Mézeskalács epres sorbet, prosecco zselé és hűvös csokoládé dekorációval
Mézeskalács
Hozzávalók: 300 g kristálycukor, 7 evőkanál jó minőségű házi méz, 2 evőkanál lobogó víz, 4 evőkanál szódabikarbóna
Elkészítés: A vizet, a mézet és a cukrot 160 °C-ra melegítjük, levesszük a tűzhelyről, és állandó keverés mellett 120 °C-ra hűtjük. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, keverjük össze, és azonnal öntsük egy szilikonformába vagy egy sütőpapírral bélelt sütőlapra. Hagyjuk kihűlni, és törjük vagy vágjuk fogazott késsel kockákra.
Eper Sorbet
Mire van szüksége:
250 g fagyasztott eper , 4 evőkanál porcukorElkészítés:Keverjük össze az epret és a cukrot, majd daráljuk le sorbetkészítővel vagy apróra vágjuk cutriban és azonnal tálaljuk.
Prosecco zselé
Szükséges:3 dcl prossecco (Valentin-napra rózsaszínű is lehet), 6 g agar, 2 evőkanál kristálycukor
Eljárás: Forraljunk fel 1 dcl prosseccót a cukorral, adjuk hozzá az agart, tegyük félre, majd keverjük bele a maradék 2 dcl prosseccót. Keverjük össze, majd öntsük egy szilikon vagy műanyag tartályba, hagyjuk kihűlni és megszilárdulni. A zselatinnal ellentétben az agar agar szobahőmérsékleten is megszilárdul, nem foltosodik a felszínen, és nem olvad meg, ha kihűtjük.
Hűvös csokoládé dekoráció
Mire van szüksége: Sötét csokoládé min. 60%, őrölt chili
Elkészítés: A csokoládét vízfürdőben felolvasztjuk, ízlés szerint őrölt chilit adunk hozzá, és félretesszük. A csokoládét állandóan kevergetve, hogy szép fényes és szilárd maradjon. A sütőpapíron készítsen rácsokat, leveleket vagy szíveket, a fantáziának nincs határa, különösen Valentin-napra. :)
A desszertet dióval, gyümölcsökkel vagy ehető virágokkal fejezzük be.
Jó ízű!
A recepteket és a cikket Branislav Michalčík készítette:
Braňo Levoča szülötte, aki több éve él Szepesújfalun (Spišská Nová Ves). A konyhában kezdett dolgozni, amikor 15 éves volt. Már gyerekkorában tudta, hogy mi akar lenni - fiatal korától kezdve szakácskönyveket és magazinokat nézegetett, és kipróbálta a főzést. Az iskola elvégzése után az olaszországi Piacenzában dolgozott. Később szakácsként dolgozott Léván, a Szlovák Paradicsomban és a Levoča Valley Resortban. Ő azonban úgy döntött, hogy a saját útját járja. Meglévő éttermek keresik meg segítségért, de új létesítmények is megkeresik, amelyek számára koncepciót készít. Mindezek mellett tanácsadási és képzési tevékenységet is folytat Szlovákia-szerte (a Cseh Köztársaságban - Olomovecben - is megkezdődik az együttműködés), magánszakácsként kóstolóvacsorákat készít, oktató szakácsként tevékenykedik, együttműködik a Szepesújvári Szállodai Akadémiával, iskolai étkezdékben segít, ahol korszerűsíti az ételek menüjét, és megismerteti a szakácsokat a konyhai munkát megkönnyítő új, modern technológiai alkalmazásokkal.
A gasztronómiában nem akar egy helyben állni, hanem haladni és folyamatosan képezni magát. Példaképe minden okos szakács, aki motiválja és inspirálja őt. Szereti a friss, illatos és színes alapanyagokat és fűszernövényeket, és lenyűgözik az új ízek és merész kombinációk. A főzés a szenvedélye. Szabadidejét szeretett családjának - feleségének és kislányának, Noeminek - szenteli. Rengeteg ötlete és terve van a jövőre nézve, drukkolunk neki!
Copyright © 2021 Profi Vision, s. r. o., Minden jog fenntartva.
Fotó: Profi Vision, s. r. o., Minden jog fenntartva.
Fotó: Profi Vision, s. r. o., 2021: www.istockphoto.com, recept szerzője
Ha tetszett a cikk, bátran ossza meg a barátaival.