POSÍROZÁS - még a legfinomabb ételek sem esnek szét, lédúsak és ízletesek maradnak
Ismét itt van egy újabb rész a mi főzősorozatunkból, amelyben bemutatjuk Önnek az egyik híres főzési technikák. Bár néhány ismerős lehet, mások ismeretlenek, teljesen újak lesznek. Tekintse a sorozatot inspirációnak, hogy kipróbáljon valami újat, így a konyhája sosem lesz unalmas!
Mi a POSÍROZÁS?
A posírozás (a fr. pocher) gyakran összekeverik a sima vízben való főzéssel. A forráspont alatti (80-95°C) forralás azonban olyan, amelyben a vizet különböző összetevőkkel ízesítik. Az alacsonyabb hőmérséklet megőrzi az élelmiszerben lévő értékes anyagokat és az ízeket. Párolhat húst, halat, gyümölcsöt, zöldséget... és még tojást is. A fehérboros zöldséglevesek különösen alkalmasak a húsok párolásához, cukorszirupok a gyümölcsök főzéséhez.
A forráspont alatti "főzéssel" még az érzékeny élelmiszerek, mint például a finom halhús, nem kezdenek el szétesni, és nem maradnak szárazak vagy kemények. A lét ezután mártásként használhatjuk a párolt ételekhez, vagy eltehetjük későbbre.
Hogyan fogjunk hozzá?
Tegye a nagy darabokat hideg vízbe (lébe) és lassan forralja fel. Ha már forró vízbe tenné őket, a felső része megfőne, a belseje pedig nyers maradna.
A kisebb és kényes darabokat már forró vízbe kell helyezni, hogy hogy ne főjenek át, mielőtt a víz forrni kezd. Még rövid főzési idővel is közepesen átsütve, belül ízletes.
Tippek posírozó léhez
- édesköménnyel és citrusfélékkel ízesített hallé (narancs/lime/grapefruit héjával)
- marhahúsleves (minél erősebb, annál jobb)
- vörösbor aromás fűszerekkel ízesítve (csillagánizs, fahéj, szegfűszeg)
- fehérbor fűszernövényekkel ízesítve (kakukkfű és rozmaring)
Egyszerűsítsük le
Egy népszerű csemege, amelyet így készítenek el főtt tojás (vagy buggyantott tojás). A buggyantott tojások megfelelő előkészítése egy kicsit tudomány, kezdetben gyakorlatot és némi türelmet igényel. :) De az erőfeszítés megéri.
Eljárás: Tegyünk vizet egy lábasba, és forraljuk fel. A víz nem forrhat! A megfelelő hőmérséklet akkor van, amikor az első buborékok megjelennek az edény alján. Öntse az ecetet az edénybe (kb. fél liter), várja meg ismét a fent említett buborékokat, és egy kanál segítségével gyors keveréssel kavargassa az edényt. Amilyen gyorsan csak lehet, öntse a felvert tojást (csészében vagy merőkanálban) a vízbe, és alacsonyabb hőfokon főzze körülbelül 3-4 percig. A tojásokat egyszerre csak egyenként tegyük a lábasba, ne egyszerre többet.
A tojást szeletelve és megsózva tálaljuk egy tányérra. A sárgájának folyósnak kell maradnia, és ki kell szivárognia a tojásból.
Ha ezt az eljárást még mindig kicsit bonyolultnak találja, van egy tippünk a buggyantott tojás egyszerűbb elkészítésére. :) Ez a recept egy egyszerű eljárást ad, amit mindig könnyű lesz elvégezni.
Ha tetszett a cikk, bátran ossza meg a barátaival.
Copyright © 2019 Profi Vision, Kft, Minden jog fenntartva.
Képek forrása: istockphoto.com