BLANSÍROZÁS - az élelmiszerek szín- és ízmegőrzése
Főzősorozatunk következő részében a blansírozásról lesz szó. Tudja, hogyan kell helyesen blansírozni, és mikor kell használni ezt a módszert?
BLANSÍROZÁS – megtartja az ételek színét és íztét.
Blanírozáskor forró vizet öntsünk a zöldségekre vagy gyümölcsökre. Egyes élelmiszereket azért blansíroznak, hogy könnyebb legyen őket hámozni, másokat azért, hogy hogy lágyabbá tegye a textúrájukat és csökkentse a főzési időt, vagy hogy lágyítsuk az ízét.
A leggyakrabban azonban csak blansírozunk (majd gyorsan lehűtjük), így a gyümölcsök és zöldségek megőrzik színüket és ízüket.
Eljárás és alapvető szabályok
Tegyen egy szűrőt egy fazék forró vízbe zöldség- vagy gyümölcsdarabokkal. A víz lehet sózott vagy édesített, de a az íz megőrzése érdekében jobb, ha nem édesítjük.
Kisebb darabokat vagy finomabb ételeket rövidebb ideig főzze. (1-3 perc). A hámozni kívánt egész gyümölcsöket hosszabb ideig főzze (akár 7-10 percig). A forró vízből a blansírozott darabokat azonnal tegye át jeges vízbe. Várjon egy ideig, végül hagyja őket szobahőmérsékleten egy alátéten állni.
És ennyi - most már blansírozott zöldségeket és gyümölcsöket hámozhatja, fagyaszthatja, sütheti vagy készíthet belőlük finom salátákat könnyedén. :)
A blansírozás leggyakoribb felhasználási módjai
A blansírozást például a paradicsom héjának eltávolítására használják. Vágja be a héját, és tegye a paradicsomot forró vízbe. Néhány perc múlva könnyedén eltávolíthatjuk a héját.
Vagy a spárga, a saláta vagy a zöldbab elkészítéséhez is kiváló.
Ha tetszett a cikk, ossza meg bátran a barátaival.
Copyright © 2018 Profi Vision, Ltd, Minden jog fenntartva
Author: profikuchar.sk
Képek forrása: istockphoto.com