Melege van? Tökéletes felfrissülésben lesz része a kertjeinkben
Merítsen ihletet egy táplálkozási szakértő hűtési tippjeiből és receptjeiből.
Ha nem egy másik bolygón él, akkor a táplálkozás és a gasztronómia terén már biztosan hallott az egyszerűséghez, a lokalitáshoz és a szezonalitáshoz való visszatérés új trendjéről. A szlovákok is már túlléptek az egész évben teli polcok határán, amelyek tele vannak mindenféle alapanyagokkal a világ összes tájáról, és egyre gyakrabban választanak inkább szlovák zöldséget, vagy gyümölcsöt. Nemcsak a gazdáink növekvő támogatása a fontos, hanem az is, hogy mi a szervezetünk számára a legjobb.
Ezt gondolja a szakértő és táplálkozási tanácsadó is, Zdenka Havettová, szerinte a az egészség és vitalitás kulcsa a a régiónak és az évszaknak megfelelő természetes élelmiszerek. "Azon a területen, ahol az ember él, pontosan olyan élelmiszerek teremnek, amelyek az évnek ebben az időszakában teremniük kell," mondja a szakértő.
A hőségben a hűsítő ételek segítenek
Zdenka Havettová tovább elmagyarázza, hogy az összes élelmiszer bizonyos módon hat a szervezetünkre. Egyik hajlamos lehűteni minket, mások pedig felmelegítenek. Míg télen a tárolt gyökérzöldséget vagy erjesztetteket választjuk, az ételeket hosszabb ideig főzzük és sütjük, nyáron inkább egy salátával kényeztetjük magunkat, vagy egy könnyű levessel.
A természet fantasztikusan elrendezte, mint mindig, és a forró napokon rengeteg felüdüléssel szolgál. Először a citruszfélék juthatnak eszünkbe vagy más trópusi gyümölcsök, amelyeket a trópusok lakói számára teremnek, akik egész évben a hőségben élnek. Mivel tele vannak vízzel, természetes módon belülről hűtenek. De rengeteg olyan élelmiszer van hazánkban, amelyek a Közép-európaiak számára természetesek, és biztosítják számukra a Frissesség szükséges adagját.
Mi kerüljön a tányérra a forró nyári napokon?
- .
A meleg kimerít, koncentrációhiányt és étvágytalanságot okoz. A forró nyári napokon segíthetünk magunkon olyan ételekkel, amelyek magas víztartalmúak, hogy lehűtsenek minket. Nyersen fogyasztjuk őket, vagy az ételek elkészítési ideje jelentősen lerövidül a télihez képest. Ezek például:
- dinnye
- bogyós
- gyümölcsök
- menta
- uborka
- cukkini
- a padlizsán
- paprika
- paradicsom
- leveles zöldség
Két hűsítő recept egy táplálkozási szakértőtől
Céklás-uborkás leves
Szükségünk van hozzá 4 barab céklára, 2 tojásra keményre főzve, friss uborkára, 1 l zöldséglevesre, sóra, petrezselyemzöldségre és kaporra.
Elkészítés:
Mossuk meg a céklát és vágjuk durvára. Főzzük meg a zöldséglevesben. Adjuk hozzá a kész, kihűlt leveshez a felszeletelt a kimagozott uborkát. Fűszerezzük himalájai sóval és borssal, majd mixeljük össze. Közben keményre főzzük a tojásokat, megtisztítjuk és nagyobb darabokra vágjuk. A kész levesbe tesszük a tojásokat, petrezselymet és kaprot is adhatunk hozzá.
Frissítő nyári ital
Készítmények: víz, menta, bogyós gyümölcsök
Elkészítés:
Az üvegkorsóba és 0,5-1 liter vízbe áztasson bekb. 1 nagyobb marék bogyós gyümölcsöt és mentát 10 - 20 percig, majd igyuk a levét és együk meg a bogyókat.
Zdenka Havettová, táplálkozási tanácsadó, szakértő, Az egészségedről van szó
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., Minden jog fenntartva
Fotó: Z. archívum. H., istockphoto.com
Ha tetszett a cikk, ossza meg az ismerőseivel.