A grillezést az egészségünk is megsínyli. Hogyan grillezzünk egészségesen és ízletesen?

Olvassa el egy táplálkozási szakértő tippjeit és trükkjeit az egészséges és pihentető grillezéshez.
Milyen is lenne a nyár egy jó kis grillezés nélkül a család és a barátok nagyszerű társaságában? De talán már Ön is rájött, hogy az így elkészített ételek nem a legelőnyösebbek a szervezetünk számára. A a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának szakértői szerint a grillezés során fellépő magas hőmérséklet miatt rákkeltő anyagok képződnek. Az oktató és táplálkozási tanácsadó, Zdenka Havettová néhány remek tippet ad arra vonatkozóan, hogy hogyan élvezheti a grillezést anélkül, hogy aggódnia kellene az egészsége miatt.
Hogyan is kell megfelelően grillezni?
A szakember azt javasolja, hogy ne grillezzünk túl gyakran - legfeljebb hetente egyszer, de ami a legfontosabb, grillezzen jó minőségű húst, és alacsonyabb hőmérsékleten. Kerülje el a 200 Celsius-fok feletti hőmérsékletet. Inkább hosszabb ideig, de lassabban. Akkor a hús belülről jól átsül, kívülről pedig nem ég meg. Grillezéshez a baromfi, vörös húsok alkalmasak, de ne feledkezzünk meg a halakról és a tenger gyümölcseiről sem. Egy jó pisztrángot a grillen nem lehet elrontani. :)
Tanács a profitól: Ne feledje, hogy grill megfelelő kiválasztása is fontos
Ne csak húst grillezzen
A grill, a hús mellett zöldségeket is adjon hozzá. Például cukkinit, padlizsánt, hagymát, paradicsomot, paprikát vagy csillagtököt. "A zöldségekhez készíthetünk pácot olívaolajból és friss fűszernövényekből. Javaslom, hogy a maximális hőmérséklet 180 fok legyen." tanácsolja Zdenka Havettová. Otthonában a húsok és zöldségek mellett tempehet, tofut vagy kukoricát is grillen készítenek.
Válassza ki a megfelelő köreteket
Hagyja ki a jól bevált kenyeret és minden grillezett ételhez készítsen salátát is. "A grillezett az ételek túlmelegítik a szervezetet, így okosan csökkentheti ezt a hatást. Tény, hogy nyáron az ételek elkészítésének jobb módja a párolás,blansírozás vagy csak rövid főzés. A grillezéssel járó forró nyári időjárás miatt a test, " mondja a szakértő, extrém módon "túlmelegedhet".
A köretekhez azt tanácsolja, hogy adjunk hozzá reszelt gyömbért és tormát, esetleg fehér és piros retket, amelynek enyhén csípős jellege van. Fűszerezheti friss és szárított fűszernövényekkel és jó minőségű szójaszósszal.
Az apró ume-ecet nevű csoda
Zdenka Havettová nem tudná kihagyni a zöldség salátákról az ume-ecetet. Ez egy sós-savanyú természetes gyümölcslé, amelyet természetes erjesztéssel készül, és teljes mértékben helyettesítheti a klasszikus ecetet. Egyébiránt enyhíti a gyomorbántalmakat és serkenti az emésztést.
Mit kell a grillezéskor inni?
Noha valószínűleg nem hangzik túl vonzóan, a válasz a víz. "Az enyhén szénsavas ásványvíz még elfogadható. A szervezet már így is túlterheltek lesz az ételekkel, így a víz elég ahhoz, hogy könnyítsen a terheken mentával" ajánlja a táplálkozási szakértő.
A jó hangulat szinte főnyeremény
A jó közérzet, a kellemes hangulat és vidám társaság gyakran többet tehet az egészségünkért, mint egy szekérnyi saláta. A gondolkodásmód a testünk működésének alfája és omegája, ezért ne stresszeljen, és élvezze a kellemes nyári estéket, amelyek még egyáltalán nem értek véget.
RECEPTEK: Egészséges grillpácok
Marinádok alkalmas baromfihúsokhoz
Hozzávalók: 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanálnyi finomra reszelt gyömbér, 5 evőkanál olaj, 2 evőkanálméz, 5 evőkanál jó minőségű szójaszósz.
Elkészítés: A fokhagymát szétnyomjuk és hozzáadjuk a reszelt gyömbérhez. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót. Ha a pác túl sűrű, adjunk hozzá több olajat vagy szójaszószt.
Egyszerű pác csirke- vagy halkülönlegességekhez a grillen
Hozzávalók: Víz, cukor, borecet, gyümölcs
Elkészítés: Készítsen édes-savanyú sós páclét vízből, cukorból és gyümölcsből és borecetből, adjunk hozzá apróra vágott gyümölcsöt - csirkéhez, halhoz, csirkéhez, halhoz vagy garnélarákhoz kiváló.
RECEPEK: Friss saláták
Sárgarépa-karalábé saláta
Hozzávalók:1 nagy sárgarépa, ½ karalábé, 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem, 1 evőkanál almaecet vagy ume-ecet
Elkészítés: Tisztítsuk meg és reszeljük finomra a zöldségeket. Keverje bele a petrezselymet, az almaecetet vagy az ume-ecetet. Mindent jól keverjen össze, és hagyja legalább 15 percig.
Cékla saláta tormával
Hozzávalók: 2 db közepes méretű cékla, 1- 2 evőkanál reszelt torma, 1 evőkanál ume-ecet
Elkészítés: A főtt céklát durván lereszeljük. Adjuk hozzá a finomra reszelt tormát és fűszerezzük ume-ecettel. Mindent jól keverjük össze, és díszítsük a salátát metélőhagymával vagy petrezselyemmel.
Zdenka Havettová, táplálkozási tanácsadó, előadó, Az egészségedről van szó
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., Minden jog fenntartva
Fotó: Z. archívum. H., istockphoto.com
Ha tetszett a cikk, ossza meg a barátaival.