Grill receptek egészséges grillezéshez
Milyen is lenne a nyár egy jó kis grillezés nélkül a család és barátok társaságában? Azonban az így elkészített ételek nem mindig a legegészségesebbek. A táplálkozási szakértő, Zdenka Havettová, néhány remek tippet ad arra, hogyan grillezhetünk egészségesen és ízletesen, anélkül, hogy aggódnunk kellene az egészségünk miatt.
Receptek: Egészséges grillpácok és marinádok
Egészséges grillpác baromfihúsokhoz
Hozzávalók:
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál reszelt gyömbér
- 5 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál méz
- 5 evőkanál szójaszósz
Elkészítés: A fokhagymát nyomd szét, majd keverd össze a reszelt gyömbérrel. Add hozzá az olívaolajat, mézet és szójaszószt. Keverd jól össze, és pácold a húst legalább egy órán át.
Egyszerű pác csirke- vagy halkülönlegességekhez
Hozzávalók:
- Víz
- Cukor
- Borecet
- Gyümölcs (pl. narancs vagy citrom)
Elkészítés: Készíts édes-savanyú pácot vízből, cukorból, borecetből és apróra vágott gyümölcsből. Pácolj benne csirkét, halat vagy garnélarákot.
Egészséges köretek
Sárgarépa-karalábé saláta
Hozzávalók:
- 1 nagy sárgarépa
- ½ karalábé
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 1 evőkanál almaecet vagy ume-ecet
Elkészítés: Tisztítsd meg és reszeld le a zöldségeket. Keverd össze a petrezselyemmel és az ecettel. Hagyd állni 15 percig, hogy összeérjenek az ízek.
Cékla saláta tormával
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű cékla
- 1-2 evőkanál reszelt torma
- 1 evőkanál ume-ecet
Elkészítés: Főzd meg a céklát, majd reszeld le durvára. Keverd össze a reszelt tormával és az ume-ecettel. Díszítsd metélőhagymával vagy petrezselyemmel.
Mit igyunk grillezéskor?
A legjobb ital grillezéskor a víz. Az enyhén szénsavas ásványvíz is elfogadható, és frissítő hatással van a szervezetre.
Citromos-mentás víz
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- 1 citrom
- Friss mentalevelek
Elkészítés: Szeleteld fel a citromot és tedd a vízbe. Adj hozzá friss mentaleveleket, és hagyd állni egy kicsit, hogy az ízek összeérjenek.
Egészséges desszertek grillezéshez
Grillezett gyümölcsök
Hozzávalók:
- Ananász szeletek
- Őszibarack félbevágva
- Fahéj
- Méz
Elkészítés: Grillezd a gyümölcsöket pár percig mindkét oldalon, amíg enyhén megpirulnak. Szórd meg fahéjjal, és csepegtesd meg egy kis mézzel.
Egészséges grillezési eszközök
- Használj nem tapadó felületű grillrácsokat és grillező lapokat, hogy csökkentsd a káros anyagok képződését.
- A grillező lemezek és alufólia segítenek megakadályozni a lecsöpögő zsír közvetlen érintkezését a parázssal, így csökkentheted a káros anyagok képződését.
TIPP: A grill receptek között is fontos szerepet játszik az egészséges alapanyagok és technikák alkalmazása. Ha többet szeretnél tudni az egészséges grillezésről, olvasd el „Egészséges grillezés: Tippek az egészséges és ízletes BBQ-hoz“ című cikkünket, ahol részletes útmutatást találsz a biztonságos és tápláló grillezéshez. További részletekért kattints ide: Egészséges grillezés: Tippek az egészséges és ízletes BBQ-hoz.
Zdenka Havettová, táplálkozási tanácsadó, előadó
Zdenka Havettová egy elismert táplálkozási szakértő, aki körülbelül 15 évvel ezelőtt kezdett el érdeklődni a táplálkozás iránt. Ennek hátterében súlyos allergiás rohamok álltak, amelyekre a hagyományos orvoslás nem tudott megfelelő megoldást nyújtani. Az ilyen rohamok során mindig magánál kellett tartania az anafilaxiás sokk esetén beadandó injekciót, és ha ez nem volt elérhető, mentőt kellett hívnia.
Az anafilaxia a legsúlyosabb allergiás reakció, amely intenzív viszketéssel, bőrreakcióval és gyakran légzési nehézségekkel jár. A reakció már néhány másodperccel az étel elfogyasztása után is kialakulhat, és perceken belül sokkos állapothoz vezethet. Az azonnali kezelés (adrenalin) hiányában halálos kimenetelű is lehet. Ezt az állapotot gyakran anafilaxiás sokknak nevezik.
Zdenka fokozatosan felismerte, milyen nagy hatással van az egészségére az, amit megeszik. Az egészsége volt az oka annak, hogy egyre intenzívebben kezdett el foglalkozni az egészséges táplálkozással. Tanulmányait Németországban végezte, majd Brnóban a Holisztikus Iskolában és a Hagyományos Kínai Orvoslás Iskolájában szerzett diplomát.
Szakmai gyakorlatában Zdenka a könnyen elérhető élelmiszereket részesíti előnyben, amelyek nagy erőt rejtenek magukban testünk táplálására. Személyes tapasztalatai és gazdag gyakorlata alapján, amely során több száz kliensnek segített, alakította ki módszereit.
Konzultációi során Zdenka emberi hozzáállása, empátiája és őszinte érdeklődése kiemelkedő jellemzők. Nem dolgozik táplálékkiegészítőkkel vagy fogyókúrás készítményekkel, helyette a természetes, egészséges táplálkozásra helyezi a hangsúlyt.
Copyright © 2019 Profi Vision, s. r. o., Minden jog fenntartva
Képek forrása: Z. archívum. H., istockphoto.com