Egy konyha sikere elsősorban a jó minőségű és megfelelő késben rejlik. Milyen típusú kést használjunk és mikor?
A konyhában kevés eszközt használnak olyan gyakran, mint a konyhakést. A japán a szakácsok még abban is hisznek, hogy abban a pillanatban, amikor főzni kezdenek, hogy a késeikbe a lelkük is beleszáll. Attól függetlenül, hogy mit gondol a japán lélekről :), valószínűleg egyet ért azzal a ténnyel, hogy a minőségi kés a a főzéssorán elengedhetetlen. Megkönnyíti a dolgokat, a fáradságos munkát élményszerűvé változtatja, és a főzést művészetté. Ha még mindig használja a a konyhában, szabaduljon meg a régi, unalmas, nehézkes mindenes késeitől! Szerezze be a minőséget és a megfelelő típusú kést, és a főzés egy új, magasabb szintre kerül!
A minőségi konyha felszereléssel készítse el az ételeket gyorsabban, kevesebb erőfeszítéssel és szebb megjelenésű ételeket. Mindent összevetve, a konyhájában érdemes a minőségbe fektetni. Amikor kiválasztja a kést, a minőség fontos, de nem szabad, hogy ez legyen az egyetlen szempont – a formája is fontos. Az étel elkészítése is művészet, és akárcsak egy műalkotás létrehozásánál, szüksége van különböző eszközökre, tehát különböző kések kellenek a konyhaművészet megteremtéséhez. A a piacon rengeteg késfajta van. A tájékozódást és a döntését megkönnyítendő, hogy melyik a megfelelő az Ön konyhájába, íme egy áttekintés az alaptípusokról:
|
Séfkések Séfkés (vagy más néven szakácskés) a legsokoldalúbb kés és minden otthoni és professzionális konyha alapdarabja. 15 és 26,5 cm közötti pengeméretekben kapható. A szakácskés széles pengével rendelkezik, amelynek szimmetrikus oldalai hegyesre szűkülnek. Tökéletesen kiegyensúlyozott kés, amely sokoldalú konyhai segítő. Sokoldalúan használható húsok, halak, gyümölcsök és zöldségek kockára vágására, aprítására, szeletelésére és finomra vagdalására. A széles penge megkönnyíti az apróra vágott ételek átrakását az edénybe vagy a serpenyőbe, a széles penge az ételek formázására és préselésére is szolgál. A penge tompa éle használható kisebb csontok átvágására és rákfélék felnyitására. A penge alját az erővel történő metszésre és aprításra használhatja. |
|
A Santoku (Nakiri) kések elnevezésSantoku(San = három, Toku = erény) a japán Santoku nyelvből származik. Ez az elnevezés nagyon találó, mivel leírja a kés Santoku alkalmasságát aprításra, szeletelésre és kockázásra. Ezzel a japán késsel pillanatok alatt papírvékony szeletekre vághatja a zöldségeket. Pengéje 13-20 cm hosszú, általában egyenes élű. A kés teteje simán átmegy a markolatba. A Nakiri kések tökéletesen kiegyensúlyozottak, és a velük való munka a harmónia érzetét kelti. A széles pengének köszönhetően egyszerűen a felaprított zöldségeket rögtön a lábasba vagy serpenyőbe szórhatja. |
|
Zöldségkések A zöldségkés rövid, egyenes, keskeny pengével rendelkezik. Egyenes pengéje pontos irányításával lehetővé válik a díszítés a hámozás és kockázás során. Egyes modelleknél a penge speciális formázása szeleteléskor légbuborékokat hoz létre a szelet alatt, így még a legvékonyabb darabok is könnyen vághatók anélkül, hogy leragadnának. Minden konyhában alapfelszerelésnek számít. Zöldségkés különösen alkalmas hagyma, fokhagyma és más zöldségek szeletelésére. |
|
Filézőkés A filézőkés felbecsülhetetlen értékű eszköz a hal filézésekor. Hosszú, keskeny és rugalmas pengéjének köszönhetően könnyen és rövid idő alatt (a szokásosnál sokkal rövidebb idő alatt!) tökéletes eredményt érhet el. Kapható egyenes vagy ívelt pengével, rögzített vagy rugalmas pengefelülettel. De minden filézőkésnek van egy közös vonása: a pengék nagyon vékonyak és rugalmasak, ami különösen ellenőrzött és pontos vágásokat tesz lehetővé.. |
|
Szeletelő (slicer) kések Vagysonkakések. A filéző késhez hasonlóan a szeletelőkés hosszú és keskeny pengével rendelkezik, de a hegyénél megemelkedik. Kiváló segítője a vékony hússzeletek szeletelésének. H asználható sült comb, sonka vagy baromfi (nyersen vagy főzve) szeleteléséhez a kívánt adagolásnak megfelelően. A hegyes hegye ideális a vágódeszka mentén történő vágáshoz, és lehetővé teszi, hogy pontos és vékony szeleteket vágjon. Profi séf tipp: ennek a késnek nagyszerű társa a húsvilla. Ezzel a párossal a hús felvágása tökéletes élmény. |
|
Hámozókések a hámozókés elsősorban a gyümölcsök és zöldségek feldolgozásához használatos. Rövid, kis, finoman ívelt pengéjének köszönhetően bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt könnyedén meghámozhat vele. Ugyanakkor dekorációk készítéséhez is kiváló eszköz, így biztosan értékelni fogja a díszítő tálalás vagy hidegtálak készítésekor. A speciális pengeformának köszönhetően a gyümölcsök és zöldségek, például az alma és a burgonya hámozása egyszerű és gyors. Profi séf tipp: nagyon alkalmas a díszes halloween tökök kifaragására :) :) is. |
|
Fogazott kések (kenyérkések) A fogazott kés a friss sütemények és torták szeletelésének nélkülözhetetlen segítője. Fogazott és hosszabb pengével rendelkezik. Lehetővé teszi, hogy a friss süteményeket és kenyeret könnyen, összetapadás nélkül vágja át, miközben a vágások egyenes vonalúak lesznek. 20 és 26 cm közötti pengehosszal kapható. Profi séf tipp: minél hosszabb a penge, annál jobb :) |
|
Konyhai bárdok A minőségi konyhai bárd a nagyobb húsdarabok feldolgozásakor elengedhetetlen. Ennek a késnek hosszabb, széles pengéje van és nagyobb a súlya, így könnyedén vághat még csontos húst is. A legnépszerűbb kés a 16 cm-es pengéjű, de vannak akár 20 cm hosszúságú modellek is. Ideális nemcsak a professzionális konyhában, hanem otthon, pl. a házi hentesmunkákhoz.
|
|
Csontozókések A szakácsbárddal ellentétben, amellyel a "piszkos" munkát végzi, a csontozókés lehetővé teszi, hogy a a húst pontosabban és finomabban feldolgozhassa. Elsősorban a hús csontról való leválasztására használják. Az ívelt pengének köszönhetően nagyon népszerű a hentesüzletekben. Azonban otthon is használható, pl. vágóhidakon vagy a családnak készítendő vasárnapi ebédnél:). A penge hossza 10 cm és 21 cm között mozog. |
|
Sajtkések A sajtkés különleges pengeformával rendelkezik, ami megakadályozza, hogy a sajt szeletelés közben leragadjon, éles pengéje pedig precíz vágást tesz lehetővé. Sok sajtkés villás véggel is fel van szerelve a kényelmesebb tálalás érdekében. Ezek lehetnek korong formájúak is. |
|
Cukrászkések A cukrászkés általában hosszú és fogazott pengéjű. Fogazása finomabb, mint a kenyérvágó késé. A desszertek vagy torta felvágása meglepően könnyű, és a vágások pontosak és simák. |
|
Díszítőkések Díszítőkés elsősorban nyers vagy főtt zöldségek vagy vaj dekoratív szeletelésére tervezték. Szeletelés után az ételen hullámos minta marad. |
|
Lazackések A lazackés egy kiváló segédeszköz extra vékony és finom szeletek szeleteléséhez. Egyes modellek szeleteléskor nagyon vékony szeletet készítenek. A szelés alatt légbuborékok keletkeznek, amelyek megakadályozzák, hogy a szelet a kés pengéjéhez tapadjon. Jellemző rájuk a nagyon hosszú és keskeny penge, legfeljebb 32 cm. |
|
Paradicsom- és felvágottkések A paradicsomkés és a a felvágottkés is fogazott pengével rendelkezik, de kisebb, mint egy kenyérvágó kés. Még a legérettebb paradicsomokat is vékony szeletekre vágja zúzódás nélkül. Ideális professzionális konyhákban hidegtálakhoz. Használhatja padlizsán vagy kemény héjú lágy gyümölcsök (pl. ananász, szilva, őszibarack), valamint zsemle és kemény kolbászok szeletelésére is. |
|
Kínai szakácskések A kínai szakács kés olyan alakú, mint egy bárd, de nem alkalmas csontok aprítására. Gyógynövények és zöldségek finom szeletelésre és aprításra tervezték. Az ázsiai kések a kulináris világban fogalomnak számítanak. Az ázsiai kések az ételek vékony szeletekre és tésztákra történő egyszerű szeleteléséhez, valamint szokásos zöldségek és húsok szeletelése. Kiváló vágási tulajdonságaik és egzotikus kialakításuk miatt nagyon keresettek, ezért nem hiányozhatnak egyetlen konyhakéskészletből sem.
|
Melyiket válassza?
Rengeteg típus van, ugye? Ha Ön profi szakács, vagy ha nagyon komolyan veszi a konyhai munkát, javasoljuk, hogy a legtöbb ilyen típusú kést szerezze be. Sokkal könnyebbé teszi az ételkészítést, és mosolyt csal az arcára minden vágással. Ha pedig kezdő szakács, és sikerült meggyőznünk, hogy dobja el a régi, unalmas bicskáját, amit mindenes szeletelőkésnek használ, legalább ezeket szerezze be magának, hogy elindulhasson. 3 alapvető késtípus:
Ezekután, amikor rájön, hogy a késekkel milyen nagyszerű dolgozni, folytassa további típusok megvásárlásával. Javasoljuk megvásárolni A santoku kést, sonkakést, paradicsomkést, vagy és a hámozókést..
Kések széles választéka megtalálható itt.
Végül még egy szép kép a szakácskésről és annak széleskörű felhasználásáról :)
Ha tetszett a cikk, ossza meg bátran a barátaival is!
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., Minden jog fenntartva.
Forrás: profikuchar.sk, wusthof.com
Képek forrása: wusthof.com, istockphoto.com