Baconbe tekert spárga recept
A tavasz beköszöntével egyre jobban vágyunk a friss zöldségekből készült ételekre. Szívesen fogyasztunk ilyenkor primőröket, és mellettük gazdagíthatjuk az étrendünket olyan szezonális zöldségekkel, melyek az év többi részében nem vagy csak korlátozottan elérhetők. A fehér és a zöld spárga rendkívül sokféle képpen elkészíthető, így könnyen színesíthetjük vele a reggeli, illetve az ebéd, vacsora étlapot is.
A spárga jótékony hatása
Az alacsony kalóriatartalmú spárgát a diétázók is szívesen fogyasztják, mert magas rostartalommal bíró zöldség. Az ásványi anyag és a vitamin tartalma is kiemelkedő. Bővelkedik például E vitaminban, folsavban és antioxidánsokban is. Még hosszan sorolhatnánk, hogy mitől egészséges a spárga fogyasztása, de igazából nagyon finom is, így nem kell neki általában túl nagy reklám, mert a legtöbben szívesen látják a tányérjukon.
Szerencsére az az elkészítése sem bonyolult vagy hosszadalmas. Néhány alap spárga recepttel is egyszerűen fel lehet vele dobni a tavaszi menüt. Ha a tavaszi asztalterítők már felkerültek az asztalokra, akkor ideje, hogy a tányérokra is csempésszünk egy kis tavaszt!
A spárga tisztítása
Igazán finom fogást friss spárgából lehet készíteni. Talán ez az egyetlen buktatója ennek a zöldségnek, amire figyelni érdemes. Sajnos bárhol is szerezzük be a spárgát Magyarországon, ritkán látni, hogy a spárga kötegeket vízbe állítva kínálnák. Egy olasz piacon sétálva ez teljesen természetes jelenség. Beszerzéskor érdemes megvizsgálni, hogy a sárga csúcsa nem-e fonnyadt, kókadt. Ha ezt tapasztaljuk, akkor a növény a szállítás, tárolás alatt sajnos kiszakadhatott, és már fás lehet, ami nem túl élvezetes.
A friss spárga pucolása csupán egy ujj mozdulat. Amikor a spárga sípok még frissek, akkor a végük könnyen lepattintható. Egyszerűen törjük le a végét, és pont ott fog letörni, ahol már nem friss vagyis már a fás rész kezdődik. Késsel ezt sokkal nehezebb eltalálni. A külső héját lehúzni nem szükséges, illetve nem szokás, csak egy alapos mosás kell neki, és máris kezdődhet a feldolgozása.
Az alábbiakban elhoztuk az egyik legkedveltebb spárga receptet, amit még azok is szívesen fogyasztanak, aki általában kerülik a zöldségeket. A tojás és a bacon szalonna a spárga legjobb kísérői.
Baconbe tekert spárga recept
Ez a recept fenséges reggelire, előételként, de egy svédasztalon is megállja a helyét. Az megtisztított spárga sípokat körbetekerjük 1-1 szelet bacon szalonnával, hogy a hegyük szabadon maradjon. A tepsibe helyezve a betekert spárgákat kevés olajjal meglocsoljuk és körülbelül 10 percig sütjük a 200 C °-ra előmelegített sütőben.
Ez a fogás nagyon ízletes lágy tojással kínálva. Az 5 perces tojások kellően krémesek lesznek és mártogatósként is lehet tálalni.
Akár otthon a családot lepjük meg vele reggelire, akár az étterem szezonális étlapján kínáljuk a spárgát köretként vagy előételként, mindenképpen hálás fogadtatásra számíthatunk!
Foto: depositphotos.com