Száraz érlelésű marhahús - a tökéletes steak-élmény
Száraz érlelés - a hús elkészítésének modern módja, amely a legigényesebb vásárlók ízlelőbimbóinak is eleget tesz
A steakek mindig is a kiválasztott csemegék közé tartoztak, amelyeket minden jó étterem igyekszik az étlapján szerepeltetni. A legtöbb igényes vásárló szájíze tudja, hogy a steakek nem egyformák. Mi különbözteti meg a jó steaket a középszerűtől? Ez nem csak a profi séf képessége, ami természetesen szintén fontos. Mi az, ami a steaket nagybetűs Steak-ké teszi? A minőségi hús. Még a legképzettebb szakács sem tud csodát tenni a konyhában rövid időn belül, hacsak nem állnak rendelkezésére minőségi alapanyagok.
Milyen hús kell a tökéletes steakhez?
A hús steakhez való alkalmasságának megítélésére használt alapvető kritériumok: származás, a szarvasmarha genetikája, a szarvasmarha tenyésztése, takarmányozása, kor és nem utolsósorban az érlelés. A hús érlelése Szlovákiában viszonylag ismeretlen fogalom. Éppen ellenkezőleg, még mindig a hús frissessége felé mutat a tendencia, és a régebbi húsok kevésbé minősülnek értékesnek. A hús érlelése azonban megerősíti az ízét és a zsengeségét.
Csak érettet kérek! :)
száraz érlelés, és a leggyakrabban alkalmazott. Ez egy olyan eljárás, amelynek során a húst egy "zsírréteg" védi, és a csonttal együtt több hétig a hűtőben pihentetik. Ez idő alatt a hús biokémiai folyamatokon megy keresztül, amelyek a húsban lévő enzimeket fehérje-aminosavakká alakítják, és a hús egy része a glikogén glükózzá alakul. Ezáltal a hús ízletesebbé válik.
Ez az egész folyamat jelentős költségekkel jár, mivel a húst fagyási hőmérsékleten kell tárolni állandó páratartalmú környezetben. Az érlelési folyamat során a hús a súlyának akár 20%-át is elveszíti, ami drágábbá teszi ezt a modern főzési módszert. Ezért az így elkészített húst fel kell ajánlani csak a vezető éttermek engedhetik meg maguknak.
Ez teszi a száraz érlelésű marhasteaket olyan különlegessé és a kifinomultság érzetét keltik az étteremben. Intenzív ízük, zsengeségük és aromájuk olyan gasztronómiai élményt nyújtanak, amely vetekszik a világ legjobb steakhouse-aiban tett látogatással, mint például a New York-i Sew York's Peter Luger Steakhouse vagy a kaliforniai Alexander's Steakhouse.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o., Minden jog fenntartva.
Képek forrása: www.istockphoto.com
Ha tetszett ez a cikk, ossza meg a barátaival.