Hogyan lehet kihozni a maximumot a fűszerkertekből
Tavasszal kertjeink életre kelnek, és friss gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények gazdag termését kínálják. Ez az az idő, amikor elkezdhetjük a különféle növények termesztését, amelyek nemcsak egyedülálló kulináris élményt adnak, hanem erősítik egészségünket és örömünket az ízlelőbimbóinkban.
Ezért adott nekünk néhány tippet elismert séfünk, Peter Varga és a nagyszerű séf Denisa Stefanová.
Tartalom:
- Lestyán
- Oregánó
- Áfonya
- Újhagyma
- Hogyan készítsünk madvehagymás olajat?
Lestyán ún. "egészséges házi készítésű maggi" fűszer
A lestyánt nagyon könnyű termeszteni, és a növény minden része felhasználható. A leveleket többnyire salátákhoz adják, a szár helyettesítheti a zellert, a gyökeret pedig a szezon végén kiássák és zölségnek használják. Magát a virágot leggyakrabban illóolajokhoz használják.
Hogyan használhatod a lestyánt a kulináriumodban ?
A lestyánt gyakran kiegészíti más fűszernövényeket és zöldségeket a marha- vagy csirkehúslevesben és szószokban (a klasszikus vegeta helyett). Az enyhén kesernyés íze a zellerre emlékeztető, jól passzol- húshoz, tésztához, burgonyához vagy salátához. Főzéskor kisebb adagokban ajánljuk a fűszerezést, hogy ne vidd túlzásba az erős íze miatt - igazán kis mennyiség is elég.
Hogyan hasznos a lestyán az egészségre?
Csökkenti a húgysavat, javítja az emésztést és fokozza az étvágyat, segít a prosztata- vagy húgyúti gyulladásban. Legkifejezettebb hatásai az egész húgyúti rendszerre vonatkoznak.
Oregánó
Minden konyha kulináris kiegészítője közé tartozik. Erős íze és aromája sok étel pótolhatatlan összetevőjévé teszi. Tudod, hogy ez a fűszer milyen hatással van egészségünkre? Gyulladáscsökkentő hatása van, és segíthet emésztési problémák esetén. Nagy mennyiségű antioxidánst is tartalmaz, ami segít megvédeni sejtjeinket a károsodástól.
Hogyan használhatod az oregánót a kulináriumodban ?
Az oregánó minden olasz szósz, pizza vagy tészta szerves része. Kivételes kulináris ízt ad a levesekhez, pácokhoz és pékárukhoz is.
Áfonya
Ennél a kulináris finomságnál azt javasoljuk, hogy mindig legalább két különböző, egyszerre virágzó fajt ültess el, számukra a tavasz vagy az ősz az ideális időpont. Könnyen ültethetők, és csak részleges árnyékot igényelnek. Tökéletesen segítenek a hasmenésben és védenek a stressztől. Rengeteg C-vitamint és béta-karotint tartalmaznak, így remek megelőzést jelentenek a fertőzések ellen. Nagyon jó hatással vannak a szem és az agy ereinek rugalmasságára is.
Hogyan használhatod az áfonyát a kulináriumodban ?
Hallottál már az áfonyalevél teáról? Jó hatással van a vércukorszint csökkentésére. Amint azt bizonyára már tudod, magát az áfonyát bármiben felhasználhatod, a süteményektől a turmixokig, vagy akár önmagában is élvezheted :-)
Újhagyma
A tavasz első jele a hajtásai. Március-áprilisban kezdheted el termeszteni. Nagyon gazdag vasban és A-, B-, C-vitaminban. Biztosan értékelni fogod a bőrre gyakorolt jótékony hatását, küzd a szervezetben lévő baktériumok ellen, csökkenti a koleszterinszintet és támogatja az emésztést.
Hogyan használhatod az újhagymát a kulináriumodban ?
- Alkalmas salátákhoz vagy például kenyérre (a kenyér vágását is élvezheted egy jó késsel ! Kattints IDE)
- A finomra aprított zöld részt is használhatod metélőhagyma helyett ( tudod milyen késsel apríthatod kicsire ? Kattints IDE )
- Aromájának és enyhén pikáns ízének köszönhetően értékelni fogod a körözöthöz is
- A hagyma a hőkezelés során is kiemelkedik. Finomra vagy durvára aprítva, forrásban lévő húslevest öntünk rá, hogy leforrázzuk és ropogós maradjon
- Tökéletesen kiegészíti a sült lazacot vagy más halat, csak hosszában vágva meglocsoljuk olívaolajjal, és a tepsibe tesszük.
- Csodálatosan illik húskeverékhez, vagy hústekercs töltelékbe vagy tölteléknek magában
Végezetül egy remek és gyors recepttel készültünk nektek egy kulináris finomsághoz medvehagyma olaj formájában. Korábbi cikkeinkben részletesebben foglalkozunk vele, így ha szeretnél többet megtudni róla, kattints IDE
A medvehagyma olajhoz szükséged lesz:
- 1 marék friss medvehagyma
- 1 csésze olívaolaj - extra szűz
Hogyan készítsünk medvehagymás olajat?
- Óvatosan mossd meg a medvehagymát hideg víz alatt, és szárítsd meg papírtörlővel. Távolítsd el a gyökereket és a sérült részeket.
- A medvehagymát késsel apróra vágjuk vagy aprítjuk.
- Készíts elő egy fedővel ellátott pl. befőtés üveget. Alaposan öblítsd le forrásban lévő vízzel, vagy sterilizáld a sütőben.
- Tedd az apróra vágott medvehagymát az előkészített sterilizált üvegbe (ezzel a késsel a vágás szó szerint magától megy ), öntsd le olívaolajjal, amíg teljesen el nem fedi, majd zárd le az üveget.
- Helyezzd sötét és száraz helyre szobahőmérsékleten. Hagyd állni az üveget legalább 1-2 hétig, hogy a medvehagyma ízei összekeveredjenek az olajjal.
- Az idő letelte után az olajat finom szitán vagy ronggyal egy tiszta edénybe szűrjük. Ezután jól záródó edényben tároljuk a hűtőszekrényben.