Fűszerek - gyógyszer vagy ízesítő? 2. rész
A fűszerek manapság nagy szerepet játszanak, főleg a főzésnél. Az ételek íze, illata és kinézete jobb lesz tőlük. A múltban gyakran használták őket gyógyszerként is, ezért csak bátran merje őket használni.
Babérlevél
A konyhánkban széles körben használt babérlevél támogatja az emésztést, fokozza az étvágyat, és hatékony a megfázás, az influenza és a hörghurut elleni küzdelemben is. A koncentrációs zavarok esetén is segítenek. A klasszikus leveleken kívül babérmasszázsolajat is vásárolhatsz, amely enyhíti a reumás, izom- és ízületi fájdalmakat, amelyek akkor jelentkezhetnek, ha meghúzza az izmait vagy kicsavarja a lábát. A babérlevél természetes fertőtlenítőszer, így a különböző kiütések kezelésében is segít.
Köménymag
Erősíti az étvágyat és segít a puffadás, a gyomorgörcsök és a kólika esetén. Segít az anyagcserezavarokban is, és véd a cukorbetegség kialakulása ellen. Sok más fűszerhez hasonlóan a kömény is segít a zsírégetésben. Az anyatejtermelés fokozására és a köptetés elősegítésére való képessége miatt is ajánlott. Hasznos salátákhoz, különösen cékla-, káposzta- vagy retkesalátákhoz, köretekhez, különösen kelkáposztasalátákhoz, valamint marha- és sertéshús ízesítésére.
Majoranna
A majorannára jellemző az illóolajoknak köszönhető csípős aroma. Küzd a fejfájás, az asztma ellen, és segít a gyulladt sebek gyógyulásában. Pozitív hatással van az emésztésre, erősíti a gyomrot, elősegíti a gyomornedvek termelődését és az étvágyat. A májat és a gyomrot támogató anyagokat is tartalmaz. Kifejezetten illik mártásokhoz és levesekhez, főleg a bab-, burgonya- és gulyáslevesekhez.
Metélőhagyma
Nagyon sok C-vitamint, valamint A- és B2-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül magnézium, kálium, vas, kalcium és foszfor van benne. A legjobb, ha friss metélőhagymát használunk. Finom hagymás ízt ad a húsoknak, zöldségleveseknek és salátáknak.
Kurkuma (a curryszósz szerves része)
Segít a megfázás és a légúti problémák esetén, gyógyító hatású, fájdalomcsillapító és daganatelnyomó. Az ázsiai gyógyításban erős gyulladáscsökkentő hatása miatt használják. Az ízületi gyulladással küzdő emberek étrendjébe is ajánlott beilleszteni.
Szegfűszeg
Az ókor óta ismert a fogfájást enyhítő hatásáról. Jelentős antibakteriális és vírusellenes hatással is rendelkezik. Ha fogyni szeretne, biztosan lenyűgözi a magas mangántartalma - ez a tápanyag fontos a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében.
Kardamom
A fűszer magjai felfrissítik a leheletet, sok indiai étteremben szabadon, tálkákban készítik el a vendégeknek. A kardamom serkentheti a zsíranyagcserét, jótékonyan hat a máj egészségére és serkenti az epeáramlást. Kezeli a gyomorgörcsöket, serkenti az emésztést és csökkenti a váladékot. Segít a puffadáson is. A gyomorbetegségben szenvedőknek óvatosan kell bánniuk a fűszerekkel. Különösen a csípős fűszerek irritálhatják őket.