Fűszerek - gyógyszer vagy ízesítő? 1. rész
A fűszerek manapság nagy szerepet játszanak, főleg a főzésben. Az ételek íze, illata és kinézete jobb lesz tőlük. Régebben gyakran használták gyógyszerként is, ezért csak bátran essünk neki.
Chili
Van egy mítosz, miszerint a chili csípősségéért a magok felelősek. Nem így van. Ez a kapszaicin nevű anyagnak köszönhető, amely az ereiben található, de ezek közel vannak a magokhoz, ezért sokan úgy gondolják, hogy ezek okozzák a csípősséget. Ez az anyag azonban a kalóriák elleni küzdelemben is nagyon sikeres. A kapszaicin fokozza az anyagcserét, így segít gyorsabban elégetni a zsírt, és késlelteti az éhségérzetet. Csökkenti a fekélyek kialakulásának kockázatát is. A chili endorfin nevű boldogsághormont is felszabadít, és még a fájdalmat is képes csillapítani. Cukorbetegség esetén csökkentik a vércukorszintet.
Fahéj
Napi egy teáskanál fahéj segíthet egyensúlyba hozni a vércukorszintet. A tudósok a fahéjban olyan anyagokat, úgynevezett kalcon-polimereket azonosítottak, amelyek 20-szorosára vagy még nagyobb mértékben gyorsítják fel a sejtek glükóz-anyagcseréjét. A felfedezett anyagok erős antioxidánsok is. A fahéj gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, ellensúlyozza a puffadást és segít enyhíteni a menstruációs görcsöket.
Gyömbér
Nyugtatja a gyomorpanaszokat, csökkenti az izom- és ízületi fájdalmakat, segíthet a terhességi reggeli rosszullétek vagy akár a tengeribetegség esetén, fokozza a szervezet védekezőképességét, és rákellenes szerként is ismert. Mézzel és citrommal kombinálva garantált gyógyír a megfázás ellen, valamint a hideg láb és kéz érzése ellen.
Sáfrány
A sáfrány az egyik legértékesebb fűszer. Nyugat-Ázsiában őshonos. Virágja lila színű, amely egy virágporzót tartalmaz. A virágpor bibéjéből, amely élénkpiros színű, sáfrányt nyernek. A virágokat kizárólag kézzel, kora reggel szedik. Ezután a virág porzóját óvatosan eltávolítják a virágból és megszárítják. 100 000 porzó mindössze 1 000 grammot nyom. Ezért olyan magas a sáfrány ára. Növeli a szerotoninszintet, így segít a depresszió ellen, adja hozzá az ételeihez, és pillanatok alatt jobb kedve lesz.
Feketebors
A világ legszélesebb körben használt fűszere, a fekete bors néven is ismert fűszer serkenti az ízlelőbimbókat, ezáltal serkenti az étvágyat. Ellensúlyozza a puffadást és a székrekedést, szabályozza és elősegíti az emésztést. Jó hatással van a vérkeringésre és vízhajtó hatású. A legjobb hatást akkor éri el, ha közvetlenül a felhasználás előtt őröljük meg.
A világ legszélesebb körben használt fűszere, a fekete bors néven is ismert fűszer serkenti az ízlelőbimbókat, ezáltal serkenti az étvágyat. Ellensúlyozza a puffadást és a székrekedést, szabályozza és elősegíti az emésztést. Jó hatással van a vérkeringésre és vízhajtó hatású. A legjobb hatást akkor éri el, ha közvetlenül a felhasználás előtt őröljük meg.
Rozmaring
Az ókorban "gyógyszert" készítettek ebből a gyógynövényből különböző fájdalmak, reuma, köszvény és ízületi gyulladások enyhítésére. Segíti az emésztést, enyhíti a görcsöket és a puffadást. A vértisztító és vizeletkiválasztást elősegítő képességének köszönhetően megszabadítja a szervezetet a mérgező anyagoktól. Védi az agyat a szabad gyököktől, javítja a memóriát és oldja az idegfeszültséget. Erősíti a szervezetet, javítja a vérkeringést és ellensúlyozza az alacsony vérnyomást.
Petrezselyem
Szárítva vagy frissen, minden nap az ételeinkben, segít megelőzni a mellrákot.