7 tipp a megfelelő konyhakés kiválasztásához
Bármihez Is kezdjen, a legfontosabb dolog a felkészülés. És ez a konyhára is érvényes. Az ételkészítés sokkal könnyebb és pontosabb lesz, ha a megfelelő eszközökkel rendelkezik. A legalapvetőbb pedig egy jó kés! Legjobb a szakácsok megmondják az igazat: profi kés nélkül nem lehet profi szakáccsá válni! Végül is a legjobbak (majdnem) mindenhová magukkal viszik a késeiket, mint a nők a kedvenc rúzsukat :)
Szeretne saját magáról egy olyan képet kialakítani, aki a sárgarépát vagy a hagymát apró darabokra szeleteli hihetetlen sebességgel? Természetesen ehhez gyakorlat és jól elsajátított technika is kell, de a jó minőségű kés kulcsfontosságú. Búcsúzzon el (az Ön által kedvelt, de) régi sérült tompa késétől, amelyet a konyhában többé-kevésbé mindenre használ. Szerezzen be minőségi professzionális késeket egy jó hírű márkától, és a különbséget azonnal észre fogja venni. Összehasonlíthatatlanul könnyebb és jobb lesz velük dolgozni.
De hogyan lehet észrevenni a valódi minőséget?
Lehet, azt mondja magában: "Könnyű ezt mondani, de honnan tudom, hogy melyik kés a megfelelő és igazán jó minőségű?" Van 7 alapvető tippünk:
1. HAGYOMÁNY
Keressen egy jól ismertneves márkát. A leghíresebbek közé tartoznak a kések, amelyek nagy hagyományokkal rendelkeznek, és amelyek Solingenben Németországban készülnek(pl. Wüsthof kések) Svájcból, a (pl. Victorinox kések), japán (pl. damaszkuszi kések), portugál IVO kések, vagy amerikai márkák. Ezek a kések nagyobb beruházást igényelnek, de a megfelelő gondozással, kezeléssel és karbantartással évekig kitarthatnak. Egy minőségi kés örökérvényű :)
2. KIEGYENSÚLYOZOTTSÁG
Megjegyzés Figyelje meg a kés teljes súlyát. Emellett a kés saját súlya is segít az ételek vágásakor.
Az úgynevezett egyensúlyszintén fontos. Ezeka legjobb kések kiegyensúlyozottak, ami azt jelenti, hogy a penge és a markolat súlya megegyezik. Ezt egy egyszerű teszttel megtudhatja. Helyezze a késnek a penge és a markolat közötti részét az ujjára. A késnek egyensúlyi helyzetben kell maradnia, azaz sem a penge, sem a kés nem mozdulhat el. Csak egy kiegyensúlyozott késsel fog jól dolgozni felesleges erőfeszítés nélkül.
3. HIGÉNIA
Ellenőrizze, hogy a markolat és a penge közötti kapcsolat hézagmentes, ami biztosítja a higiénikus a késhasználatot.
4. A PENGE KEMÉNYSÉGE ÉS ÉLESSÉGE
Valamennyi fontos minőségi penge, amelyrozsdamentes acélból készült, ellenáll a korróziónak. Vastagságának a következőnek kell lennie legalább 3 mm-es és 50-60 Rockwell-keménységű (az acél keménységét a következő skálán adják meg: 50-60 Rockwell). 0-100). Természetesen a penge élessége is fontos, hiszen könnyen megújítható a kés gyakori használatával.
5. KOVÁCSOLTÔŽ
Fontos ellenőrizni, hogy a kés egyetlen acéldarabból kovácsolt-e,, azaz az acél végigfut a fogantyún.
6. MARKOLATÄ
A késnek pontosan a kezébe kell illeszkednie. Ezért figyeljen oda a markolat megfelelő ergonomikus formájára valamint a hosszára és anyagára. A biztonságos munkavégzés érdekében például csúszásmentes fogantyúval rendelkezik.
7. KÉSTÍPUS
Válasszon a megfelelő késtípust és megfelelő pengét - egyenes vagy fogazott éllel. A választás attól függ, hogy milyen élelmiszert kell vágni. Az egyenes penge alkalmas gyümölcsökhöz, zöldségekhez vagy húsokhoz. A fogazott sajt, fagyasztott élelmiszerek vagy kenyér és péksütemények szeléséhez. A megfelelő késtípus kiválasztásával sokkal könnyebb és pontosabb lesz az adott alapanyag vágása.
Ne csábuljon el az olcsó utánzatoktól, ha egyszer már belekóstolt a profi késsel való munkába. Nem is fog emlékezni a régi késére :) Reméljük, hogy segítettünk a megfelelő kés kiválasztásában. Minőségi professzionális kések a konyhai munkára alkalmas késeket itt talál!
Ha tetszett a cikk, ossza meg bátran barátaival.
Copyright © 2018 Profi Vision, s. r. o..., Minden jog fenntartva.
Author: profikuchar.sk
Képek forrása: wusthof.com