Amit nem is sejtett az édességek királynőjéről - a csokoládéról
Hol teremnek a legjobb kakaóbabok? Mi határozza meg a csokoládé minőségét?
Meghívjuk Önöket egy csésze forró csokoládés érdekességre.
A csokoládé egy olyan alap nyersanyag, amelyet a cukorgyártásban vagy cukrászműhelyben előszeretettel használnak. A cukrászok imádják csodálatos ízét, aromáját és a sokoldalú felhasználását. Az Olasz Cukrászok Szövetségének és Csokoládékészítők tagja és a Dekoro cég technológusa, Milan Steiner megosztott velünk néhány cukiságot és érdekességet az édességek finom és illatos királynőjének a világából.
Röviden a történetéről
"A csokoládé alapvetően egy félkész termék, amelyet a csokoládékészítőnek tökéletesen ismernie kell és tudnia kell megfelelően használni", magyarázza. A története Közép-Amerikában kezdődött. A forró csokoládé italok már ismertek voltak az emberek körében Kr. e. 450 körül. Az azték birodalomból származnak, akik úgy hitték, hogy a kakaóbabok a bölcsesség istenének, Quetzalcoatlnak az ajándéka. A spanyolok hozták be Európába xocolatlnéven. A babok olyan értékesek voltak, hogy fizetőeszközként is használták őket.
Mitől függ a minősége?
"Ha egyszerűen szeretnénk meghatározni, hogy mit jelent, tulajdonképpen a csokoládé kakaóvaj, illetve zsír és kakaó szárazanyag. A kakaó szárazanyag aránya a csokoládéban azonban nem árul el mindent a csokoládé minőségéről". mondja Milan Steiner. Hozzáteszi, a csokoládé minősége a kakaóbaboktól függ - milyen fajta és honnan származik, hogyan termesztették és dolgozták fel. A legjobb minőségű kakaó az, amelyik egy adott ültetvényről származik, amit nagyon gyorsan és könnyen nyomon tudunk követni. Ezért az íze semmivel sem összetéveszthető.
A kiváló minőségű csokoládénak és termelőinek a következő tanúsítványokkal kell rendelkezniük: ISO 9001,IFS Food, BRC élelmiszer, UTZ tanúsítvány, RSPO, HALAL ICB, USDA Organic, Qualitá egana. Milan Steiner az Ugandából, Peruból, Dominikai Köztársaságból, Peru, Dominikai Köztársaságból, Ecuadorból, Kongóból, Madagaszkár vagy Tanzánia régióiból származó csokoládét ajánlja , ahol a világszerte nagy népszerűségnek örvend.
Ha igazán jó csokoládét vesz a kezébe, a testet és az elmét is meg fogja jutalmazni. "A keserű csokoládé védi a szívünket, csökkenti a magas vérnyomást. Csokoládé kiváltja belőlünk a boldogság, szeretet és nyugalom érzését. A telített savak a kiváló minőségű a csokoládéban nincs hatással a vér koleszterintartalmára," mondja a szakértő.
Miért van mindegyiknek más íze?"
A kakóbabaok íze az éghajlati viszonyok, a betakarítás, a szárítás és egyéb tényezők függvényében változhat. "A kakaó aránya a csokoládéban határozza meg a keserűségét és az aromáját, a bab fajtája és eredete adja az ízét és az illatát,". árulja el a szakértő.
A csokoládé kora azonban az ízében is tükröződik, és ebben az esetben minél idősebb, annál jobb. "A csokoládé egy hosszú élettartamú élelmiszer, de az eltarthatósági ideje nem korlátlan. A hozzáadott tejtől függően körülbelül egy évig tarthat. A csokoládét száraz és sötét helyen, 18 fokos hőmérsékleten és legfeljebb 68%-os páratartalom mellett kell tárolni,". teszi hozzá.
A gyártók évről évre új ízeket és összetevő-kombinációkat találnak ki. Jelenleg a hagyományosakat új és kevéssé ismertekkel helyettesítjük, mint például a zöld és fekete tea, rozmaring, különböző fűszerek és gyógynövények, étcsokoládé pralinékba töltve, adhatunk hozzá zöld olajbogyót, napon szárított paradicsomot és más szokatlan összetevőket.
Ön ma milyen csokit fog enni?
Köszönjük, Milan :)
Ha tetszett ez a cikk, ossza meg a barátaival.
Copyright © 2019 Profi Vision, Ltd, Minden jog fenntartva.
Képek forrása: istockphoto.com, M.S.
EGJELENÍTENI
Készítse el a legjobb forró csokoládét az Ön létesítményében! A Hendi adagoló segítségével soha nem melegszik túl, és a folyamatos keverési funkciója révén biztosítja a finom, sima állagot.
MEGJELENÍTENI A HENDI ADAGOLÓT